Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

20:48  |  07/08/2022

Data i hora oficial

El temps

LES OBRES DE LA PLAÇA DE LA CONSTITUCIÓ CONFIRMEN EL JACIMENT NEOLÍTIC DE FA UNS 6.000 ANYS LOCALITZAT AL 1957

 • Paviment

  Paviment

 • Cambra de combustió

  Cambra de combustió

 • Paviment

  Paviment

 • Paviment

  Paviment

 • Rails

  Rails

 • Cambra de combustió

  Cambra de combustió

11/6/2020

A mitjans de febrer van començar les obres de la nova plaça de la Constitució al barri de la Cucurny, fruit d'un procés participatiu durant l'any 2019. Amb motiu de l'estat d'alarma, aquestes obres es van interrompre durant unes setmanes i després de Setmana Santa, el 15 d'abril, es va reprendre. Va ser en aquest moment quan es van descobrir unes restes arqueològiques que van passar a ser estudiades i tractades immediatament. En aquest moment les obres es troben sota "control preventiu arqueològic".

Encara que no ho sembli, sota l'asfalt dels carrers, en l'àrea compresa entre la Plaça Constitució i la Plaça Sant Isidre, hi ha un jaciment prehistòric d'uns 6.000 anys d'antiguitat. El jaciment fou localitzat l'any 1957 pel Dr. Ignasi Cantarell durant unes obres realitzades a la nau principal de l'antiga fàbrica Cucurny. El jaciment estava malmès però tot i això es va poder documentar una necròpolis neolítica de sepulcres en fossa. Procedent d'una d'aquestes tombes, es va recuperar una mandíbula humana i diferents petxines treballades que correspondrien a l'aixovar del difunt (objectes dipositats al costat del familiar mort per tal que se'ls pogués emportar a l'altre món). No sabem el seu sexe pel fet que les restes òssies no són prou concloents, però si sabem que era adult gràcies a la seva dentició.

En l'actual intervenció no s'han documentat estructures de la necròpolis neolítica, però s'ha constatat que els estrats sedimentaris corresponents a aquest període estan presents al llarg de tota la plaça. A més s'ha detectat que es troben a una alçada entre 80 i 90 cm respecte del nivell actual. Així mateix s'han recuperat petits fragments de ceràmica que actualment estan en procés d'estudi.

Aquest jaciment neolític romania sota la Fàbrica Cucurny. No va ser fins a tocar de l'any 1980 que els seus forns es van aturar. A sobre, i un cop enderrocada, es va emplaçar l'actual Plaça Constitució. És per això que al llarg del procés d'excavació han anat ressorgint estructures d'aquesta importantíssima factoria de gres i ceràmica refractaria.

Tot i que fa relativament poc del seu enderroc malauradament la informació que tenim de la Cucurny no és tan extensa com es voldria. Per tant es va fer imprescindible, tant per la seva importància com a element patrimonial industrial català com pel seu rellevant paper polític i estratègic durant el període de la Guerra Civil Espanyola, documentar gràficament totes les estructures que van anar sortint a la llum.

Cal recordar que d'ençà que la Cucurny va iniciar la seva activitat a Montmeló l'any 1915 fins al seu tancament, va representar un eix essencial en la vida econòmica de la població i dels seus habitants. Per altra banda, històricament té un paper transcendental durant el període de la Guerra Civil Espanyola, ja que fou col·lectivitzada com a indústria de guerra per proporcionar a la República elements refractaris per l'elaboració d'alts forns i abastir a l'exercit popular de recobriments ceràmics pel transport d'explosius. A causa de la seva importància estratègica la fàbrica va rebre el nom en clau de Fàbrica M.

Gràcies a les recents obres s'ha pogut situar diferents àrees de treball, cambres de combustió i el sistema de transport intern de materials mitjançant un entramat de raïls. Tot importantíssim per entendre i conèixer el dia a dia d'aquells que van fer possible que durant 65 anys les xemeneies de la Cucurny no paressin mai.Data de modificació: 12/06/2020 09:46:51