Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

21:44  |  20/09/2020

Data i hora oficial

El temps

EL CIRCUIT CELEBRA ACTIVAMENT EL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

 • Bosc del cràter

  Bosc del cràter

4/6/2020

L’efemèride del 2020 està dedicada a la biodiversitat, un any en el qual el traçat català continua desenvolupant el projecte del Bosc del Circuit.

 

Circuit de Barcelona-Catalunya- Demà se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient i el Circuit de Barcelona-Catalunya, amb una clara voluntat d’avançar en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS en el context actual, ha adoptat la decisió de l’UNEP de prioritzar la restauració dels boscos terrestres com la solució disponible mundialment més eficaç per combatre el canvi climàtic, amb el potencial de capturar dos terços de les emissions de carboni creades per l’home.

Per tot això, el Circuit se suma a la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient dedicat enguany a la biodiversitat, un any en el qual el Circuit continua desenvolupant el projecte “El Bosc del Circuit. Una gestió sostenible i dinàmica creant valor ambiental i social”, iniciat la passada temporada, en coherència amb el compromís de gestió sostenible i finançat a través d’una acció d’economia circular, gràcies als ingressos del got reutilitzable del Circuit. El traçat català és conscient de la seva responsabilitat i obligació, no només de compensar l’impacte ambiental, sinó d’aportar un llegat positiu al territori.

Durant el Gran Premi Monster Energy de Catalunya de MotoGP™ del 2019, el Circuit de Barcelona-Catalunya va inaugurar oficialment el Bosc del Circuit, la primera zona verda del recinte millorada dins d'un projecte de transformació que busca ampliar la biodiversitat d'aquestes àrees naturals del traçat. Liderat per Social Forest, una empresa de gestió forestal sostenible orientada a la formació i la inserció laboral de joves en situació d'exclusió o en atur, i en el marc del programa KISS Barcelona de la FIM, també va comptar amb la col·laboració de l’ambaixador mediambiental de la FIM Ride Green, Marc Márquez.

A l’inici del 2020, el Circuit de Barcelona-Catalunya va engegar la segona fase del projecte, però es va haver d’interrompre amb l’expansió de la pandèmia per la COVID-19 i l’aturada de l’activitat de la instal·lació. Amb l’objectiu de reprendre les tasques del Bosc del Circuit el més aviat possible, les actuacions previstes les properes setmanes són:

 • Manteniment de la zona treballada en la primera fase.
 • Poda de tots els arbres (196) per facilitar les tasques de manteniment i millora, augmentar la seva resistència al foc i millorar estèticament la massa forestal. 
 • Tallades sanitàries i de millora dels arbres i reducció de la densitat de l’arbrat per millorar la qualitat de la massa forestal. Aquesta acció també ajuda a fixar més CO2 dels arbres més joves.
 • Plantació d’arbres d’espècies autòctones, com el lledoner o l’arboç, amb la tècnica del Cocoon. El Cocoon és una mena de test biodegradable que envolta els arbres i que permet dosificar l'aigua i fa el reg molt més eficaç, reduint el consum d’aigua. A més, és un refugi de la biodiversitat. La diversificació de les espècies d’arbres és important per evitar la vulnerabilitat associada a espècies dominants i per millorar la qualitat de l’hàbitat, així com per atraure la fauna local. 
 • Gestió de restes vegetals que es trituraran i s’escamparan al mateix lloc per millorar la capacitat de retenció d’humitat al sòl i, per tant, per millorar l’aigua disponible per la vegetació (mulching). Acció d’economia circular.
 • Instal·lació de racons de fusta morta, del mateix bosc, per augmentar la presència d’invertebrats saproxilofags, els encarregats de la descomposició de la fusta i indispensables per completar el cicle biològic d’un bosc sa.
 • Instal·lació d’un “camí descalç de sentits” amb materials naturals que estiguin al Circuit (troncs, pinyes, terra, etc.)
 • Instal·lació de cartells educatius amb l'objectiu de sensibilitzar el públic assistent, aprofitant l'efecte terapèutic del bosc. Els cartells expliquen les accions realitzades i el seus efectes a la biodiversitat. Aquesta experiència aconsegueix una transformació positiva de l’actitud del públic, aconseguint efectes positius sobre la seva salut i el seu benestar.

 
Joan Fontserè participarà demà al webinar de la FIM
El director general del Circuit de Barcelona-Catalunya, Joan Fontserè, participarà demà virtualment al webinar organitzat per la FIM com a circuit referent en la gestió sostenible. Les ponències es desenvoluparan al voltant de “Com protegir i fomentar la biodiversitat al motociclisme” i començaran a les 17:00h. Per poder-ho seguir on-line, cal formalitzar un registre previ.
 
CirCuitCat 3C: “consciència, compromís i coherència”
El Circuit de Barcelona-Catalunya, compromès amb una millora continua del seu comportament mediambiental, segueix fent passos endavant per tal de reduir la seva petjada de CO2 i arribar a convertir-se en el primer traçat del món amb petjada zero. El traçat català ha demostrat un compromís a llarg termini amb operacions mediambientals sostenibles, en el marc de la seva gestió CirCuitCat 3C “consciència, compromís i coherència” certificada en la ISO 14001 des de l’any 2008, pioners al sector.

Les accions mediambientals realitzades pel Circuit han rebut diversos reconeixements i premis per part de la Federació Internacional de Motociclisme (FIM Environment Award), la Federació Internacional d’Automobilisme (acreditació FIA) o la Real Federació Espanyola d’Automobilisme (Premi a la Sostenibilitat Mediambiental). Recentment també ha rebut el distintiu Compromís per la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere com a reconeixement a l’adhesió amb la que el Circuit demostra el compromís cap a un turisme sostenible i responsable.

 Data de modificació: 05/06/2020 11:16:26