Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

12:52  |  30/11/2022

Data i hora oficial

El temps

ARTICLES D'OPINIÓ DEL GRUPS POLÍTICS - CRÒNICA 27 MAIG 2020

 • Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

  Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

27/5/2020

PSC - Un pressupost útil per a la gent

 

La pandèmia provocada pel Covid-19 que ha motivat l’Estat d’Alarma en el que ens trobem immersos ha fet evidents un seguit de situacions que fan necessari, ara més que mai, fer replantejament i correcció de polítiques i maneres de fer.

 

La problemàtica sanitària, que tot indica serà seguida d’una difícil  situació econòmica i social , ens ha demostrat com les polítiques privatitzadores i de retallades aplicades pels governs de dretes han deixat el nostre sistema sanitari totalment desprotegit.

 

Només l’entrega i professionalitat dels treballadors i treballadores del sistema ens han permès minorar, dins del possible, els efectes devastadors  d’una pandèmia inimaginable no fa pas gaire mesos.

 

El paper dels voluntaris i voluntàries  disposats en tot moment i per a tot allò que s’els demanès també ha estat també determinant. A Montmeló hem tingut un bon exemple amb el grup de cosidores, i els voluntaris i voluntàries que han col·laborat en els repartiments de Càritas o dels equips informàtics als alumnes dels diferents centres escolars

No és de rebut, però, que les urgències sanitàries, com les econòmiques i socials depenguin del voluntarisme i entrega de professionals i voluntaris.

 

S’han de revertir polítiques de tall neoliberal que han posat per davant l’obssessió per un control del dèficit que fins i tot impedeix als ajuntaments emprar el superàvit dels seus comptes en res que no sigui reduir l’endeutament.

 

La supressió de la Regla de la despesa és també una feina inajornable que el Govern de l’Estat haurà d’afrontar més d’hora que tard.

 

A Montmeló, com a la majoria de pobles, l’Estat d’alarma ha capgirat totes les previsions que s’havien fet per al 2020 en uns pressupostos aprovats de manera unànim pel Ple.

 Això ha obligat a una primera modificació pressupostària per a dotar partides específiques dirigides a cobrir, dins el possible, necessitats de tota mena.

 

Autònoms, comerços, petita empresa i ciutadania en general compten amb el suport del seu Ajuntament,  per afrontar els propers mesos i anys que es preveuen difícils, amb tot un seguit de bonificacions, subvencions, exempcions i facilitats tributàries.

 

L’equip de govern del PSC, sabedor que l’administració local és la primera a la que els ciutadans i ciutadanes s’adrecen,  n’és conscient que venen temps difícils i que no es podran esmerçar esforços a l’hora de recolzar als veïns i veïnes més afectats per aquesta crisi.

 

El Pressupost ha de ser una eina dotada de suficient flexibilitat per a modificar les seves prioritats, sobretot en l’apartat de despeses i en situacions com la que estem vivint. Ha de ser, en resum, una eina útil per a la gent; perquè ningú no quedi enrere.

 

S’ha fet una modificació pressupostària  i un paquet de mesures que de ben segur que no seran les úniques accions que caldrà fer, tot i les limitacions econòmiques que tenim. Ara caldrà que les administracions superiors tinguin present que sense recursos poques competències es poden exercir i pocs serveis es poden prestar. 

 

 


 

Canviem Montmeló - D'aquesta crisi ens en sortirem en comú!

 

Volem començar aquest article felicitant, pel comportament i civisme demostrats, a la immensa majoria de la població de Montmeló. Especialment als infants, gent gran, persones d'alt risc i gent treballadora, que estant patint els efectes més durs d'aquesta crisi. També volem agrair la feina del voluntariat del poble i del personal dels serveis públics, que estant fent visible més que mai el valor social del bé comú.

 

Des de l'inici de la pandèmia, el grup de Canviem Montmeló hem proposat, des de l'oposició, més de 40 mesures al govern de l'Ajuntament. Moltes han estat acceptades per dur-se a terme, d'altres han estat rebutjades o es troben en procés encara d'estudi. Aquests dies estem insistint perquè es tinguin en consideració i s’agilitzin les següents:

 

 • Comerç i autònoms: Crear un servei d'assessorament per ajudes, tràmits, moratòries... Oferir una línia de microcrèdits, sense interessos, per facilitar liquiditat a autònoms i comerços. Impulsar ajudes econòmiques complementàries per a aquells que s'hagin vist forçats a tancar el negoci durant l'estat d'alarma.
 • Acció Social: Reforçar l'àrea d'Acció Comunitària i Benestar de l'Ajuntament per poder donar resposta a l'increment de casos que estan necessitant i necessitaran fer ús d'ajudes socials.
 • Habitatge: Reduir fins al 80% l’IBI i subvencionar fins a un 80% el lloguer a treballadors i treballadores que acreditin estar a l’atur o en ERTO aquest 2020.
 • Gent Gran: Completar les trucades de seguiment a les persones més grans de 70 anys, oferint-los suport i ajut en cas que ho necessitin, i ampliar-les a les majors de 65.
 • Educació: Garantir que tot l'alumnat del poble disposi de l'equipament informàtic, la connectivitat i l'espai de treball adequats. Facilitar també, a través de les papereries i copisteries locals, que tot l'alumnat tingui accés al material imprès que els calgui.
 • Violència masclista i domèstica: Intensificar el seguiment de possibles casos al poble, habilitant canals de missatgeria instantània i correu electrònic. Ampliar el servei d’auxili confidencial que ofereixen les farmàcies als comerços, mitjançant un codi de seguretat.
 • Suport psicològic: Posar en funcionament un servei públic telefònic d'assessorament i consulta psicològica, de forma gratuïta i coordinada amb d'altres serveis.
 • Millorar els camins de passeig: Adequar els camins i zones verdes per passejar i fer esport al poble mantenint les distàncies de seguretat.
 • Festa Major: Buscar alternatives, parlant amb persones i entitats que vulguin participar, per realitzar algunes activitats de forma virtual, des dels balcons, respectant les distàncies de seguretat... Posposar i buscar noves dates pel que no es pugui celebrar.
 • Casal d'estiu: Parlar amb l'esplai, personal monitor de lleure, escoles i centres que ofereixen casals privats per distribuir ràtios i ampliar espais.
 • Accés a la informació i dades: Saber la xifra de montmelonins i montmelonines a l'atur i afectats per ERTO's, de forma periòdica i actualitzada, per poder fer-ne un seguiment adequat i planificar millor les respostes: ajudes socials, subvencions, plans de reactivació, plans d'ocupació...

Des de Canviem Montmeló seguim lluitant perquè aquesta vegada la crisi no la paguem els de sempre. Aquesta vegada ens en sortirem en comú!

Pots contactar amb nosaltres a l’adreça: info@canviemmontmelo.cat

 


 

Fem Montmeló - La nova normalitat

 

La nova normalitat, amb tota certesa és el concepte més escoltat actualment als mitjans de comunicació. És com una mena de mantra que es repeteix contínuament per anunciar un final d’etapa de la pandèmia.

 

Ens espera un treball molt intensiu amb molts canvis i altres orientacions que res tindran a veure amb la planificació que el govern tenia fins ara. I ens preocupa, per la relació de les persones, quina afectació acabarà tenint tot plegat?, el més important és establir serveis i estar al costat de les persones de la manera justa i adequada, i així generar confiança per afrontar tots els canvis que ens venen.

 

Si bé conceptes com el de distanciament físic o el de teletreball ja estaven inventats, ens hem adonat que cal seguir repensant aquests models ja que el teletreball no és factible si no hi ha un recolzament que permeti la conciliació familiar. Àmbits econòmics i socials com el Comerç, Turisme, l’Esport i la Cultura seran els més afectats per aquesta limitació al contacte humà. Com canviaran els nostres costums en aquest període és una incògnita però el que està clar és que ens adaptarem, tal com ho estem fent amb el confinament que progressivament s’està desescalant, i ens en sortirem.

 

En el Pla d’Acció de FEM per aquesta legislatura vam fer un seguit de propostes que pensem que poden ser d’utilitat per fer front a ajudar els sectors més afectats, en l’àmbit del comerç amb la creació de la cistella de comerç local, poder realitzar la compra mitjançant aplicació on-line en els diferents comerços del municipi i poder recollir la comanda completa en un punt de recollida o la possibilitat d’enviar al domicili.

 

Segurament també s’haurà d’adaptar l’espai públic a la nova realitat de moviment i convivència social, és per aquest motiu que des de FEM creiem i així ho vam manifestar a l’anterior Crònica, que l’espai que creua el poble, l’Avinguda de Pompeu Fabra, hauria d’estar tancat a la circulació de vehicles els caps de setmana, i així donar preferència a les persones per que puguin gaudir d’un espai sense cap risc per la seva seguretat i poder mantenir el distanciament físic de seguretat establert.

 

Malauradament també s’estan fent presents les conseqüències econòmiques que arrossegarem durant molt de temps i que poden continuar empobrint bona part de la població. De la mateixa manera que va passar amb la crisi precedent, la financera, la qual va motivar a un banquer de renom advertir unes paraules que avui també ens conviden a reflexionar “Que la recuperació es consolidi no vol dir un retorn a la normalitat si per normalitat s’entén els anys que van precedir a la crisi. Les seqüeles trigaran a desaparèixer”.

 

Fem camí cap a aquesta nova normalitat gràcies a l’anonimat i entrega de les persones voluntàries, a la solidaritat sorgida entre veïnes i veïns que s’ha intensificat en les setmanes de confinament i aprofitem aquestes sinèrgies sorgides, per seguir teixint xarxa i estar atents i al costat dels col·lectius més desfavorits.

 

Que el distanciament físic no ens porti a la distància social.

 


 

ERC - L’acció d’ERC dins del govern municipal

 

Des del nostre retorn al govern municipal, l’1 d’abril, i com no pot ser d’altra manera, hem estat completament abocats a combatre els efectes de la crisi del COVID-19, posant-nos a disposició de tots els departaments municipals implicats, d’una manera o altra, en pal·liar les dures conseqüències d’aquesta crisi.

 

En un primer moment, com també no podia ser d’altra manera, es va recolzar la preparació i aprovació del nou reglament d’ajuts d’Acció Social, i ara la següent prioritat és la preparació de tot un seguit de mesures relatives a les accions en matèria de Promoció Econòmica i Ocupació. Aquestes mesures preveuen bonificacions de taxes i subvencions de diversos tipus per als establiments i petites empreses més afectades, un 50% d’increment de la despesa en subvencions per a contractació de personal i un altre 50% d’increment de les places que es trauran en el Pla Local d’Ocupació 2020, entre altres. No obstant, no tot és diners, també hi ha el reforç en l’atenció i el suport particularment de les persones i els col·lectius més vulnerables. Amb l’entrada a la fase 1, es reprendrà ja l’atenció personal, directa, des del Departament de Promoció Econòmica, a les instal·lacions de la G2M.

 

Esperem poder superar ben aviat aquest desconfinament i retrobar-nos altre cop als llocs de sempre. Mentrestant, molta força, tingueu la confiança que treballem per a vosaltres, i quedo a la vostra disposició per a qualsevol tema que vulgueu comentar. Podeu contactar amb mi a través de les xarxes o per correu electrònic amonserrat@montmelo.cat

 

 Data de modificació: 27/05/2020 18:24:26