Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

22:24  |  07/08/2022

Data i hora oficial

El temps

AQUEST NADAL, CONSUM RESPONSABLE

  • Nadal sostenible

    Nadal sostenible

28/12/2019

Aquest any també penses queixar-te del consumisme irracional del Nadal? Tens recursos per evitar caure en la dinàmica de sempre. Hi ha opcions i petits gestos a l'abast de tothom per gaudir del Nadal de manera racional i sense acabar escurat.

 

Els regals
Abans de sortir al carrer pensa en els regals que vols fer i no esperis trobar la inspiració davant dels aparadors o acabaràs comprant qualsevol cosa a qualsevol preu. Poseu-vos d'acord a casa per limitar el nombre de regals i els moments en què els intercanviareu; potser no cal celebrar l'amic invisible, el tió, el Pare Noel i els Reis.

 

Fora embolcalls
Més paper? Aquest any no emboliquis els teus regals, o bé embolica'ls amb paper reciclat, amb un 'collage' de fotos retallades d'una revista, amb paper de diari o amb una tela. També pots posar-los en un sobre o dins d'alguna caixa que corri per casa. No agafis les bosses dels comerços i compra begudes en envasos retornables.

 

Àpats
La nit de Nadal, el dia de Nadal i Sant Esteve acostumen a ser tres dies de menjar fins a rebentar. No cal renunciar a les tradicions gastronòmiques, però n'hi ha prou comprant la quantitat justa -i digerible- de menjar. La qualitat dels aliments ha de ser un valor per sobre de la quantitat. Recordeu que els productes locals i frescos no s'encareixen amb el transport, i eviteu les vaixelles de plàstic.

 

Natura
Els avets pateixen en climes mediterranis, i pocs sobreviuen gaires mesos més enllà de les festes. Però existeix una gran quantitat d'arbres i arbustos locals que es poden guarnir a casa. Si voleu un avet tradicional per posar-hi boles de vidre, en podeu comprar un de viver que es pugui reciclar per fer compostatge un cop acabada la temporada, o un d'artificial que us serveixi per a altres anys. Si sou dels que munteu el pessebre, recordeu que la molsa és un hàbitat natural de petites espècies i, alhora, preserva la humitat de les soques. Aquest any la podeu substituir per sorra o serradures.

 

Energia
La calefacció i tots els llums de la casa encesos formen part de la imatge típica d'un dia de Nadal amb la família a casa. Un ambient càlid és confortable, però un excés de temperatura és un infern, a més d'una despesa d'energia inútil. Penseu a engegar la calefacció només unes hores al dia i enceneu els llums només a les habitacions on sigueu.

 

Mobilitat
Molta gent s'anticipa al Nadal per comprar els regals, i el trànsit a les zones comercials de les grans ciutats és caòtic molt abans que comencin les festes. Si fas servir el transport públic evitaràs el mal tràngol de quedar atrapat en un embús i contribuiràs a la sostenibilitat en els desplaçaments.Data de modificació: 02/01/2020 19:29:49