Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

13:35  |  04/10/2022

Data i hora oficial

El temps

ALUMNAT DE L'AULA OBERTA DE L'INS MONTMELÓ COL·LOQUEN TRAMPES PER LA VESPA ASIÀTICA

  • L'alumnat de l’Aula Oberta de l’Institut de Montmeló han construït paranys per atreure a la vespa asiàtica

    L'alumnat de l’Aula Oberta de l’Institut de Montmeló han construït paranys per atreure a la vespa asiàtica

  • Vespa asiàtica

    Vespa asiàtica

  • Vespa asiàtica

    Vespa asiàtica

26/10/2019

Per segon any consecutiu l'alumnat de l’Aula Oberta de l’Institut de Montmeló han construït paranys per atreure a la vespa asiàtica.

 

Aquest "paranys casolans" s'ha fet amb ampolles de plàstic reciclades amb un líquid especial que han preparat els mateixos alumnes (cervesa negra, vi blanc, mel o suc de nabius). Amb aquest senzil sistema s'aconsegueix atreure les vespes asiàtiques, però no atreu les abelles autòctones.

 

Aquestes ampolles s’ha de fer un petit furat de 0,5mm per permetre la sortida d’altres insectes. Es recomana la seva instal·lació quan les temperatures ja siguin més suaus en dues èpoques a finals de la tardor, que és quan la reina abandona el niu i vol anar a terra hivernar, i a principis de la primavera, que és quan es desperta i començarà a construir el nou niu. D’aquesta manera si es captura un exemplar de vespa reina s’evitarà la creació de futurs nius.

 

Un cop elaborats aquest paranys s’han instal·lat per diverses parts del municipi, com parc de la Quintana, parc de Sant Crist, l'Institu, etc. Aquests paranys s’han de revisar cada 15 o 20 dies per comprovar si han caigut exemplars de vespes asiàtiques i per canviar el líquid interior. El proper 11 de novembre els alumnes comprovaran si s’han capturat exemplars de vespa asiàtica. Hem de tenir en compte que la vespa asiàtica esta establerta en tot el Vallès Oriental des de fa mes de dos anys.

 

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax)

És una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, al port de Bordeus, a través d’un container que venia de la Xina. Posteriorment es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. S’estima que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.

 

Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes. No és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.

 

 Data de modificació: 29/10/2019 17:35:14