Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

17:02  |  05/12/2022

Data i hora oficial

El temps

LES JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI 2019 A MONS OBSERVANS

  • JEP 2019 a Mons Observans: espectacle de titelles romanes

    JEP 2019 a Mons Observans: espectacle de titelles romanes

  • JEP 2019 a Mons Observans: visita teatralitzada

    JEP 2019 a Mons Observans: visita teatralitzada

14/10/2019

Com cada any i encabida en les activitats organitzades per Montmeló en motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, el jaciment roma tardo republicà de Can Tacó / Turó d’en Roina va obrir les seves portes de bat a bat a més de vuitanta visitants arribats des de diversos punts de l geografia catalana.

 

L’activitat es va iniciar amb una visita teatralitzada al jaciment, on la Sàlvia Estàlvia va rebre a uns visitants molt curiosos i els va convidar a conèixer els secrets del praesidium de Mons Observans i a descobrir com era la vida quotidiana en aquest assentament fa més de dos mil anys.

 

Enguany es presentava com a novetat l’espectacle de titelles “Marc Antoni i Cleòpatra” a mans de la companyia La Genovesa, on es relata la historia d’amor entre aquests dos personatges. Una història d’amor universalment coneguda que va fer trontollar tot un imperi. Tot el relat en va efectuar emprant uns titelles de ceràmica inspirats en un nina romana articulada i feta d’ivori trobada  Tarragona.

 

Aquesta representació va arribar al Mons Observans desprès de la seva exitosa “premier” en l’ultima edició de Tarraco Viva. La valoració de la jornada per part de l’organització ha estat molt positiva, tan pel que fa la assistència de públic com pel nivell de satisfacció del participants i la qualitat dels espectacles oferts.

 

Les titelles a l'Antiga Roma

Les titelles eren un dels entreteniments favorits a l’antiga Roma. En una època sense televisió o cinema, les titelles atorgaven animació, mobilitat i plasticitat a relats que venien des de terres llunyanes. A més  tenien una gran importància social. No tothom podia anar al teatre a veure els drames i comèdies clàssiques que s’hi representaven. Els espectacles de putxinel·lisen canvi, es feien a peu de carrer i eren accessibles per a tothom.

 

Els temes a tractar eren molt diferents i a vegades aquestes funcions eren una crítica dels poders locals i imperials. Les titelles parlaven de forma satírica dels problemes politics i socials del moment, el llenguatge era barruer, blasfem i en molts casos lasciu. Per aqueste raó eren tan apreciades pels plebeus i mirats amb cert recel pels patricis. Amb tot, els titellaires romans sempre jugaven al límit de la legalitat, on una paraula de més suposava penes de presó o condemnes més grans.

 Data de modificació: 17/10/2019 18:42:01