Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

12:40  |  30/11/2022

Data i hora oficial

El temps

LES JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI S'HAN INICIAT AMB EL REDESCOBRIMENT DE L'ESGLÉSIA DE MONTMELÓ

  • Redescobrint l'església - JEP 2019

    Redescobrint l'església - JEP 2019

  • Redescobrint l'església - JEP 2019

    Redescobrint l'església - JEP 2019

  • Redescobrint l'església - JEP 2019

    Redescobrint l'església - JEP 2019

11/10/2019

En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni s'ha organitzat aquest dijous 10 d'octubre a les 19 hores, unes jornades de portes obertes a l'església de Santa Maria.

Els actes s'han iniciat en el nou passatge de l'església on s'hi ha instal·lat una lona informativa amb la cronologia i un recull de fotografies que conformen la història de l'església. A continuació, les persones assistents han entrat a l'església on, el mossèn i l'alcalde han donat pas a l'acte central: una ponència conduïda per M. Antònia Carrasco del Centre d'Estudis de Montmeló (CEM) i en Dídac Pàmies, arqueòleg de l'empresa Antequem, han donat a conèixer la història de l'evolució arquitectònica de l'edifici i les interessants dades obtingudes en les recents intervencions arqueològiques al voltant de l'església.

A les persones assistents se'ls va lliurar un document que recull un resum sobre la història i evolució de l'església de Montmeló, des de la primera documentació que es té l'any 945, fins a les últimes troballes de sitges i enterraments a la plaça aquest mateix any 2019. La jornada de portes obertes s'ha completat amb una breu exposició d'objectes trobats a la zona de la plaça de l'església, a més d'una maqueta de l'antiga església romànica, així com una maqueta de les pintures romàniques de l'absis.

 

 

Església de Santa Maria de Montmeló

És una església d'origen romànic molt importat per la història de la població de Montmeló. Fou el punt que vertebrà un dels dos eixos poblacionals que van permetre la fundació del municipi.

 

Amb el temps, però, ha sigut de mica en mica esborrada i devorada pel creixement de la població a la qual precisament va donar a llum. Ja en el segle XVI va patir un seguit de remodelacions que varen fer que el seu passat medieval quedés difós i gairebé en l'oblit.


Per fi després de diferents campanyes de restauració, un parell d'intervencions arqueològiques i sobretot gràcies a la recent reordenació de l'espai públic al barri del Piquet, Santa Maria de Montmeló llueix com mai.Data de modificació: 17/10/2019 18:17:01