Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

12:12  |  04/10/2022

Data i hora oficial

El temps

HA SORTIT EL BUTLLETÍ MUNICIPAL CRÒNICA 026 DEL MES DE SETEMBRE

  • Crònica 26 - Setembre 2019

    Crònica 26 - Setembre 2019

24/9/2019

EDITORIAL: L’educació, una inversió a llarg termini

Pocs dies abans de l'apertura del curs escolar 2019/2020 la Sala de la Concòrdia va acollir l'acte de benvinguda al professorat amb una conferència del professor de filosofia Joan Manel del Pozo, amb un enunciat, "El repte de la felicitat en l'educació", que ja per si és una declaració d'intencions i una invitació a la reflexió de la importància de buscar la felicitat mitjançant la feina que cadascú desenvolupa.

 

Aquesta recerca de la felicitat en l'educació, segons el professor Del Pozo, no ens ha de fer perdre de vista l'evidència que "l'escola és un factor d'influència molt important, però no l'únic i que a més dels mestres, tothom té responsabilitat educadora. Des del forner que fa el pa fins al periodista que escriu una notícia o el taxista que ens porta d'un lloc a l'altre. Tots acabem tenint una repercussió sobre els altres en el sentit d'exemplaritat, ens estem donant constantment exemple els uns als altres". Està convençut el professor Del Pozo de la necessitat del restabliment d'una confiança intensa entre mestres, famílies i societat en general doncs es multiplicarien les oportunitats educatives.

 

També afegeix el professor que "en l'educació t'hi jugues la vida, perquè és la vida i recorda el que diu John Dewey sobre l'educació: Que no és la preparació per a la vida posterior, que és la vida mateixa". En tot cas hi ha plena coincidència en la responsabilitat compartida que tenen les famílies, el professorat i, evidentment, les administracions públiques.

 

L'equip de govern manté el seu compromís amb l'objectiu d'aconseguir una educació pública de la màxima qualitat arribant fins i tot a cobrir necessitats que administracions superiors no cobreixen. De res serveixen els retrets si no s'actua i l'Ajuntament, com administració més propera, està obligat a actuar sense demora; els nostres infants  no tenen pas la culpa de polítiques restrictives o de retallades.

 

Potser caldrà donar la volta a conceptes pressupostaris públics. Uns pressupostos ordenats per capítols, hi ha veus que asseguren que es fa així perquè costi més la seva comprensió, en els que un d'ells, concretament el 6, està dedicat a les inversions. La resta reben el qualificatiu de "despesa", en el sentit més literal de la paraula. Un canvi d'actitud i una demostració rotunda de creure que l'educació és el més important, podria ser treure totes les partides de personal (capítol 1), despeses en béns corrents i serveis (capítol 2) i transferència corrents o subvencions (capítol 4) que tenen a veure amb l'educació, i sumar-les a les inversions (capítol 6).

 

Tot el que es "gasta" en educació té un retorn. Un retorn a vegades no tan immediat com estem acostumats a rebre'ls de la majoria de coses que fem en una societat híper-connectada i híper-estressada. El retorn de l'educació és a llarg termini i actualment no sabem esperar. Ho volem tot per ahir.

Potser hem de fer cas al professor Del Pozo i hem de llegir, o rellegir, els filòsofs antics, com ara Aristòtil, que fa dos mil sis-cents anys ja va escriure un llibre d'ètica per al seu fill per ajudar-lo a trobar la finalitat de la vida, la felicitat.

 

A tothom -mares, pares, alumnat i professorat- us desitjo un feliç i profitós curs 2019-2020!

 

Lluís Esteban García, Regidor d'Educació

 Data de modificació: 26/09/2019 11:42:19