Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

12:16  |  30/01/2023

Data i hora oficial

El temps

RECORREGUT PER LA MINA VELLA DE MONTMELÓ

  • La mina Vella de Montmeló

    La mina Vella de Montmeló

22/9/2019

Per la pagesia en general, poder regar ha estat un dels elements fonamentals per tenir bons resultats en les seves collites. La vida de molts pagesos de Montmeló va millorar de forma substancial a partir de la construcció d’una mina d’aigua a l’any 1787.

 

Aquesta mina tenia un tram soterrat i un tram a cel obert. Agafava l’aigua de l’altra banda del Congost, passava per sota de la riera i es dirigia cap al centre de Montmeló tot resseguint la carretera que prové de Granollers (ja a cel obert). Passava pel carrer de Vic i es dirigia cap a la Quintana, des d’on es feia arribar l’aigua als camps per regar a través d’una colla de recs.

 

S’aprofitava que hi havia recs per construir en alguns punts un rentador per a rentar la roba i algunes basses per acumular l’aigua per més endavant. En alguns trams els recs passaven per patis de cases particulars que aprofitaven per fer-hi safaretjos per rentar la roba (com és el cas de totes cases les que donen al carrer de Vic).

 

La seva gestió la portava la “Comunitat de Regants de la Mina Vella”, que tenia encarregada la feina del manteniment (reparacions i neteja), l’establiment de les hores de rec de cada pagès i el cobrament de quotes als usuaris. Se la coneixia com a Mina Vella, perquè molt més endavant es va construir una altra mina, la Mina Nova. Entre elles hi va haver punts d’interconnexió. Encara que actualment estigui en desús, la Mina Vella forma part del patrimoni de Montmeló, sobretot pel que ha significat (durant més de 200 anys) per la vida i el dia a dia dels seu habitants. 

 

El Centre d’Estudis de Montmeló organitza, el dissabte 28 de setembre de 2019, una visita comentada tot resseguint alguns del punts clau de la Mina Vella, des de la captació d’aigua a la riera del Congost fins a la Quintana. Hi haurà dos llocs de trobada, un a les 9.30 a la plaça d’Ernest Lluch on hi haurà varis cotxes a disposició dels interessats que els portaran al punt de sortida (a tocar del Viena), on començarà el recorregut a les 10 hores. Les persones interessades en assistir-hi, truqueu prèviament al telèfon 649 31 76 87 per tal de facilitar la correcta organització de l’esdeveniment.Data de modificació: 26/09/2019 15:28:50