Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

22:48  |  17/05/2022

Data i hora oficial

El temps

AVUI ÉS EL DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES

  • Refugiats

    Refugiats

20/6/2019

L’any 2001 les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com a Dia Mundial de les Persones Refugiades. Des de llavors, la cooperació municipalista ha treballat per la protecció internacional des de la fundació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament fa 33 anys. Montmeló col·labora fa anys amb el Fons i ajuda a tirar projectes endavant.

 

En  els últims quatre anys el municipalisme català ha dedicat esforços humans, materials i econòmics en donar assistència a les persones refugiades, i han estat moltes les lliçons apreses en un context caracteritzat per la variabilitat, la incertesa, el canvi i l’amenaça.

 

La campanya, en quatre anys ha recollit dos milions d’euros, provinents del suport solidari de més de 200 ajuntaments, entitats municipalistes, diputacions, consells comarcals, entitats socials i donacions privades, esdevenint la campanya d’emergència amb més aportacions dels ens locals socis en els 33 anys de vida del Fons.

Aquestes aportacions han permès activar projectes de suport a persones que cerquen refugi en diversos països de trànsit i d’acollida, i han ajudat a pal·liar el seu patiment. En accions de denúncia, cal destacar la implicació de més de 300 ajuntaments i ens supramunicipals catalans ,com Montmeló, que des del 2015 fins ara, ha aprovat sis mocions i pronunciaments en suport i la protecció de les persones refugiades.

 

En 2018, el Mediterrani va tornar a ser la ruta migratòria més perillosa del planeta, amb almenys 2.299 vides perdudes en les seves aigües. D’elles, més de 800 van ser en les rutes cap a Espanya, la qual cosa suposa un dramàtic increment respecte a l’any anterior. No obstant això, la resposta de la major part dels països de la UE va ser criminalitzar la tasca solidària de salvament que realitzen els vaixells de les ONG.

 

Davant la cronificació d’aquesta situació, podem afirmar que l’emergència no s’ha acabat i que continuen ben vives les raons per donar resposta a la demanda de suport a les persones i organitzacions que treballem per donar assistència a les persones que cerquen protecció internacional, i que el municipalisme català ha de tenir un paper rellevant en aquest sentit.

 

Per aquesta raó des de Montmeló donem suport a la campanya #mónlocalrefugi i ens comprometem a seguir proporcionant el nostre suport com a municipi.Data de modificació: 20/06/2019 12:20:23