Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

05:54  |  29/09/2022

Data i hora oficial

El temps

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

  • 8m: Dia Internacional de les Dones

    8m: Dia Internacional de les Dones

  • Som aquí, som 8 de març

    Som aquí, som 8 de març

8/3/2019

Municipis feministes

Manifest de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC)

i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM)

 

El  8  de  març  de  2019  es  compleix  just  un  any  de  l’esclat  sense  precedents  de  les mobilitzacions  feministes  de  seguiment  multitudinari.  Els  carrers  dels  nostres  pobles  i  ciutats van  ser  l’escenari  d’aquesta  revolució  protagonitzada  per  dones  amb  tota  la  seva  diversitat: dones grans, joves, migrades, lesbianes, transsexuals... i aquest 8 de març ho tornarem a fer.

 

Aquesta  gran  mobilització  ha  permès  posar  sobre  la  taula  el  que  fa  temps  que  reivindiquem, que és que el feminisme és necessari i central com a motor de canvi social, que permeti el ple exercici dels drets de les dones en tots els àmbits de la vida. I ha fet aflorar moltes situacions de desigualtats i violències que patim les dones, cada dia, com són les violències sexuals, amb un  degoteig  constant  de  denúncies  per  agressions  sexuals  i  per  violència  masclista,  amb  un nombre massa elevat de dones assassinades, perquè una sola víctima ja és massa.

 

Volem viure lliurement i que la sororitat esdevingui el centre de les nostres vides. I apel·lem als homes en aquesta lluita, al seu compromís, a ser subjectes actius en l’erradicació del sistema patriarcal que ens oprimeix.

 

En  un  any  d’eleccions  municipals,  cal  destacar  que  encara  estem  lluny  d’assolir  la  paritat  real també  en  aquest  àmbit.  Sols  el  35,54%  dels  electes  són  dones,  el  19%  d’alcaldies  estan encapçalades per dones. Es fa evident la necessitat de treballar conjuntament per aconseguir uns  municipis  cada  cop  més  paritaris  i  feministes  en  tots  els  aspectes,  i  això  ha  de  començar necessàriament per qui els representa.

 

És  més  important  que  mai  destinar  energies  i  recursos  a  la  força  transformadora  de  les polítiques  locals  i  que  aquestes  incorporin  valors  del  feminisme  entre  els  seus  principis orientadors per tal de derrocar les desigualtats patriarcals en tots els àmbits i des de les seves arrels. Per generar, des del món local, polítiques transformadores, feministes i interseccionals.

 

Avancem cap a uns municipis feministes!

 


 

Reivindiquem els feminismes. Som aquí. Som 8 de març

Manifest de l'Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya

 

Els feminismes són un moviment social de llarga trajectòria que lluita  des de fa més de dos segles per aconseguir i consolidar els drets de les dones. Tot i els avenços legislatius, avui dia encara vivim en una societat patriarcal que fomenta i normalitza la desigualtat entre dones i homes en tots els àmbits de la vida. Per això aquest 8 de març, com cada dia, cal continuar reivindicant la igualtat efectiva de dones i homes.

 

En els darrers anys l’auge feminista és indubtable. Els feminismes, des de la diversitat i la sororitat,  han ocupat places, carrers i xarxes socials per reivindicar els drets de les dones: reclamant l’eliminació de la bretxa salarial, la dignificació dels treballs de cura, i el respecte dels drets sexuals i reproductius davant l’ofensiva dels moviments reaccionaris antielecció. A més, la societat ha mostrat el seu ferm rebuig a les violències sexuals i les sentències judicials patriarcals que legitimen les violències masclistes.

 

És justament en aquest context d’apoderament de les dones, que el patriarcat ensenya de nou les seves urpes  i contraataca amb la intenció de revertir el terreny guanyat en la lluita per desmuntar les estructures que sostenen les discriminacions diàries vers les dones d’arreu del món al llarg de tot el seu cicle vital. Però la xarxa teixida pels feminismes ens encoratja a resistir i persistirenfront dels envits de la resistència patriarcal que vol preservar els seus privilegis, en detriment d’una igualtat real entre dones i homes. Les dones som ciutadanes de ple dret i les lleis no són una moneda de canvi per assolir el poder. 

 

Des del govern, els moviments feministes i el conjunt de la societat hem de vetllar i refermar que no estem disposades a fer ni un pas enrere. No ens ho podem permetre com a societat. Hem d’avançar, recollint l’herència i l’experiència de les nostres predecessores,  per desmuntar definitivament un sistema patriarcal que oprimeix dones i homes en un model androcèntric que nega els drets fonamentals de les persones. 

En aquesta línia, per avançar cap a una societat justa i igualitària per a totes les persones, el Govern de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Institut Català de les Dones, està a punt d’aprovar el Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022,  en què es recullen actuacions en tots els àmbits. Aquesta eina desenvolupa la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’Igualtat Efectiva de Dones i Homes, i defineix un conjunt de mesures per incorporar la perspectiva de gènere en tots els àmbits d’actuació de les polítiques públiques de l’Administració de la Generalitat, així com per lluitar per l’erradicació de la violència masclista. Volem destacar especialment que aquest pla de ben segur suposarà un enfortiment del Consell Nacional de les Dones de Catalunya i de les gairebé 400 entitats que en formen part.

 

Aquest 8 de març reivindiquem la sororitat i els feminismes com a motor de canvi per assolir la igualtat efectiva i real i derrocar el patriarcat d’una vegada per totes!

 

 Data de modificació: 08/03/2019 11:09:38