Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

15:59  |  15/08/2022

Data i hora oficial

El temps

DOSSIER ESTADÍSTIC SOBRE LA SITUACIÓ DE LES DONES A CATALUNYA

  • Les dones a Catalunya 2019

    Les dones a Catalunya 2019

4/3/2019

'Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya, posa a disposició de la ciutadania el dossier estadístic “Les dones a Catalunya 2019”, elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere amb els principals i més actuals indicadors sobre desigualtats de gènere en el món laboral, els mitjans de comunicació, la formació, la salut, la representació política, les TIC, l’esport i la cultura.

 

D'aquest estudi, destaquen les següents dades:

Les dones superen en nombre els homes en assolir titulacions de grau i màster. Un 57,4% de les llicenciades son dones respecte un 42,6% d’homes. I aconsegueixen màster un 55,7% de dones i un 44,3% d’homes. Les dones també llegeixen més llibres que els homes; un 66% de dones respecte un 53,8% d’homes. Ara bé:

  • L’atur femení és més elevat en dones que en homes, un 12,7%, en front un 10,9% en homes.
  • La diferència salarial entre dones i homes és major en les ocupacions elementals (32,6%), davant un 18,7% en els càrrecs directius i gerències.
  • El temps de paraula de les dones a la televisió i la ràdio ha suposat només un 27,3% del total d’intervencions.
  • Les dones tenen més malalties cròniques que els homes. Hi ha una diferència de 6 punts que es manté en el temps. Un 34,6% d’homes tenen malalties cròniques respecte un 40,6% de dones.
  • La representació política de les dones continua sent minsa a les alcaldies, on només son un 18,4%, i les regidories, on hi son en un 35,2%.
  • Les dones només tenen el 24% de les llicències federatives esportives.

Aquesta és la segona edició del dossier estadístic Les dones a Catalunya 2018 que va publicar l’ICD, l’anterior 8 de març. En aquest cas s’han actualitzat les dades que es van publicar llavors i s’han afegit o substituït d’altres en que la font que es va utilitzar l’any passat no n’ha produït de noves i s’ha buscat alguna altra font que posi a disposició de la ciutadania dades similars, el més actualitzades possible.


La tria de les dades incloses en el dossier s’ha fet seguint criteris de validesa, qualitat, comparabilitat i vigència de la dada. I la selecció d’indicadors respon al consens europeu en temes de gènere, encapçalat per l’European Institut of Gender Equality (EIGE) que en aquest sentit recull i proposa un sistema d’indicadors mínims que avaluen la situació de la dona a Europa. Així, l’EIGE concentra en sis les dimensions o dominis dels indicadors: treball, poder, formació, salut, ingressos i ús del temps.

 

En resum, aquest recull posa a l’abast de les persones que es dediquen a lluitar contra la discriminació de les dones en la societat catalana, en tots els àmbits de la vida, dades que demostren una realitat que algunes persones encara neguen.

 

Pots llegir o descarregar-te el dossier en PDF, de manera íntegra, aquí:

 Data de modificació: 05/03/2019 20:40:59