Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

01:53  |  24/03/2023

Data i hora oficial

El temps

DILLUNS 21 DE MAIG, FESTA LOCAL A MONTMELÓ

19/5/2018

Dilluns 21 de maig és la Segona Pasqua, dia de festa local a Montmeló. Per aquesta raó, us recordem que l'Ajuntament romandrà tancat al públic.

La Segona Pasqua és una festa que se celebra de manera desigual a tot el país: com que és una festivitat d'elecció municipal, algunes poblacions fan festa i algunes altres no. Tot i això és una festa de caràcter religiós força arrelada que a més rep noms molt diferents: Cinquagesma, Pasqua de Pentecosta, Pentecostès, Segona Pasqua, Pasqua Granada, Pasqüetes...

La festivitat s'escau el cinquantè dia després del diumenge de Resurrecció i d'aquí en provenen els mots Pentecostès, d'origen grec, i Cinquagesma, que té arrel llatina. En tots dos casos, es tradueix per 'el cinquantè dia'. L'origen dels altres noms surten de la comparació amb la Pasqua Florida, considerada la festivitat principal. Per això hom també es pot referir a aquesta festa amb els noms de Segona Pasqua, Pasqüetes o Pasqua Granada.

La festa té un rerefons clarament religiós i commemora el descens de l'Esperit Sant sobre els apòstols. Segons que expliquen les sagrades escriptures, 50 dies després de la resurrecció de Crist, l'Esperit Sant va aparèixer davant dels seus deixebles més fidels i els va encomanar l'inici de la tasca evangelitzadora. A partir d'aquest moment els apòstols van començar a recórrer el món per fer difusió de la fe cristiana i per això l'Esperit Sant els va dotar de la glossolàlia, que és la comprensió de diverses llengües.

Però hom creu que el fons històric d'aquesta celebració és més antic i es basa en una festa agrària en què primitivament es donava gràcies per la collita. Més tard els jueus van convertir la festa en el 'xavuot', que literalment vol dir 'festa de les setmanes'.Data de modificació: 18/05/2018 16:18:02