Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:35  |  12/04/2021

Data i hora oficial

El temps

500 PERSONES VAN GAUDIR DE L'APLEC DE LA SARDANA DE MONTMELÓ

  • 4t Aplec de la Sardana de Montmeló

    4t Aplec de la Sardana de Montmeló

  • Àngel Capdeferro

    Àngel Capdeferro

16/4/2018

Diumenge 15 d'abril als jardins de la Torreta es va celebrar la quarta edició de l'Aplec de la Sardana a Montmeló. Acompanyats per les cobles La Principal del Llobregat, Ciutat de Girona i Jovenívola de Sabadell, els sardanistes van poder gaudir d'un total de 34 sardanes de set tirades al llarg de diumenge.


Com en els darrers dos anys, l'Aplec va començar al matí amb dues cobles, un dinar de germanor que consistia en una arrossada, per seguir a partir de les 4 de la tarda, amb el programa previst amb les tres cobles, que incloïa el concurs de colles improvisades amb la sardana "Maregassa a Canyerets" d'en Joan Lázaro, present a l'Aplec, en el que van participar nou colles.

 

Un dels moments més especials va ser quan les tres cobles van tocar conjuntament la sardana "Montmeló", estrenada el 6 de juny de 1954 en el primer concurs-aplec de Montmeló per la cobla Els verds de Mataró, i més endavant el mestre Joan Manils i Subirà, l'hi posà lletra. L'any 1987, en un Ple extraordinari, l'Ajuntament la va proclamar, per unanimitat, Himne de Montmeló.


Per acabar, tots els sardanistes van fer una única rotllana per ballar la sardana "Nois Alegres" del mestre Francesc Mas i Ros. I, un any més, la gespa de la Torreta es va fer petita per acollir-los a tots. En aquesta edició, es va estrenar una sardana del mestre Jaume Cristau i Brunet dedicada al nostre municipi que sota el títol de "Montmeló en dansa" va ser tocada per la cobla La Principal del Llobregat.

  

L'Aplec va comptar amb la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya, de la Comissió d'Aplecs Sardanistes de les Comarques de Barcelona, d'Aneto, del Circuit de Barcelona-Catalunya, d'Aigua del Montseny, de Cal Forner, de Cobega, de San Miguel i d'establiments Viena.

 

 

ÀNGEL CAPDEFERRO, PASSIÓ PER LA SARDANA

El montmeloní àngel Capdeferro és una de les persones encarregades de confeccionar el programa de cadascuna de les ballades que realitza la Comissió de la Sardana de Montmeló. I és un autèntic expert en aquesta matèria perquè porta anys recopilant i documentant sardanes.

 

Per realitzar aquesta tasca té en compte el compositor, si la peça és per ballar o per escoltar, les vegades que la sardana s'ha tocat i el tipus de composició o "tiratge" de la peça.

 

Totes aquestes dades les té estrictament recopilades. Actualment comptabilitza unes 34.000 peces gravades i en procés de datar. De cada peça elabora una fitxa en la qual afegeix tota la documentació complementària com partitures, programes de ballades on s'ha tocat la peça, a qui està dedicada, etc.


Capdeferro és possiblement la persona que mes documentació té sobre el món de la sardana. Per això és requerit en nombroses ocasions fins i tot per les Cobles, amb la finalitat d'obtenir partitures.


La seva passió per la sardana li ve de lluny: "quan vaig arribar de la mili vaig començar a ballar sardanes. Després vaig entrar a l'Agrupació Sardanista de Montmeló i mes tard vaig realitzar un programa de sardanes a Ràdio Montmeló ", explica parlant dels seus inicis. D'aquesta primera etapa recorda el concurs que va organitzar per escollir dues sardanes dedicades a Montmeló i els Aplecs que es van organitzar en els anys 80 a Montmeló.


Des de llavors fins ara, Ângel ha convertit la sardana en la seva gran passió. De dilluns a divendres, documenta, envia i recopila i ordena material. I els caps de setmana sempre té alguna ballada o Aplec on anar per aconseguir nova documentació.


Tenir a Àngel Capdeferro al capdavant de l'Aplec de Montmeló és tot un privilegi i una garantia que la programació de l'Aplec serà de gran qualitat. La seva passió per la sardana es reflecteix en l'esforç, dedicació i entrega que posa en l'organització de cada edició de l'Aplec.Data de modificació: 19/04/2018 19:57:23