Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

07:29  |  01/07/2022

Data i hora oficial

El temps

L'OBRA DE GIRONÈS A CAN TACÓ, OBRE UN DEBAT SOBRE LA INTERVENCIÓ EN EL PATRIMONI HISTÒRIC I ARQUEOLÒGIC

  • L'arquitecte Toni Gironès, durant l'entrevista a Mons Observans

    L'arquitecte Toni Gironès, durant l'entrevista a Mons Observans

16/3/2018

El flamant nou premi Domus d'arquitectura, Toni Gironès,  obre un debat sobre la forma de rehabilitar els espais d'arquitectura històrica i els jaciments arqueològics

 

En una entrevista concedida el proppassat 14 de març al mateix jaciment Toni Gironès es va mostrar molt il·lusionat amb la concessió del premi, que comporta un reconeixement internacional a la seva obra i ha obert un diàleg entre els professionals de l'arquitectura sobre les diverses formes d'intervenir en la recuperació del patrimoni històric i arqueològic.

 

Al contrari del concepte de rehabilitació clàssic, on s'actua sobre l'obra original, Toni Gironès proposa actuar al voltant de les restes arqueològiques, creant uns plànols de visió per poder observar les restes arqueològiques tal qual es conserven en l'actualitat. A més proposa una intervenció molt sostenible i gens agressiva amb el mateix entorn, utilitzant en tot moment materials del mateix lloc. Exemple d'això és la intervenció arquitectònica al jaciment de Can tacó, a base de terrasses elevades fetes amb pedra licorella del mateix terreny i amb ferro de rea com a símbol de l'entorn industrial.

 

Aquest és el debat que Gironès vol obrir durant la jornada tècnica que es celebrarà a Ferrara. El lliurament de premis Domus a Toni Gironès es durà a terme el 21 de març al Palazzo Tassoni Estense, seu del Departament d'Arquitectura de la Universitat de Ferrara. El 15 d'abril, a la una del migdia, l'arquitecte de Mons Observans tornarà a Montmeló per impartir una xerrada sobre el projecte de posada en valor del jaciment.

 

Des que es va obrir al públic l'any 2012 el jaciment ha rebut nombroses visites d'arquitectes i tècnics de patrimoni de Catalunya i també d'àmbit internacional, entre els quals destaquen l'Escola d'Arquitectura de Montpellier i el National Research Institute of Cultural Heritage de la República de Corea (Corea del Sud) entre d'altres.Data de modificació: 21/03/2018 10:17:25