Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:08  |  21/03/2023

Data i hora oficial

El temps

EL MUSEU MOSTRA EL JOC ROMÀ DE LES TABES

  • Representació teatralitzada del joc romà de les tabes, al Museu

    Representació teatralitzada del joc romà de les tabes, al Museu

27/2/2018

El Museu de Montmeló i l'Oficina de Català han organitzat, dins el programa mensual de Viu la teva història, una representació teatralitzada per mostrar com es jugava en l'època dels romans.

 

Abans de Nadal es va fer una mostra del joc de les nous i ara s'ha mostrat un altre joc, el de les tabes. Les tabes són uns ossets del xai que es feien servir per jugar i apostar diners entre els romans de l'època, amb el temps van evolucionar fins arribar als daus que tenim actualment. La taba té quatre cares: ternio, canis, cuaternio i senio, i cadascuna té una valor diferent.

 

Joc de les tabesEl grup de conversa Avis Savis i unes parelles lingüístiques han visitat el Museu per conèixer la història, jugar i apostar entre ells per veure qui era el millor en aquest joc d'atzar. Recordem que en aquella època el joc estava prohibit excepte el dia de Saturn, la Saturnàlia, és per això que l'actuació que han presenciat els assitents representava un taberna de l'època i les explicacions se centraven en aquells segles. S'ha recordat com Juli Cèsar, un enamorat del joc, convidava els seus amics i els donava 250 denaris en arribar a casa seva per tal que comencessin a apostar en els jocs que organitzava.

 

Els assistents han jugat, après i conegut una etapa de la història que ens queda lluny, però a la vegada, és molt propera a la nostra realitat

 Data de modificació: 01/03/2018 14:22:04