Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

08:51  |  21/03/2023

Data i hora oficial

El temps

COHESIÓ SOCIAL RESPECTE AL DEUTE AMB LES ESCOLES BRESSOL I ALS INTERESSOS DE LA GENT GRAN

  • Ple ordinari del 27 de febrer de 2018

    Ple ordinari del 27 de febrer de 2018

17/2/2018

El ple municipal del passat mes de gener va aprovar dues mocions que va en la línia de la cohesió social, la primera per exigir a la Generalitat de Catalunya l'abonament del deute pendent de les escoles bressol i la segona per defensar els interessos de les persones pensiones i jubilades.

 

La reclamació del deute de les escoles bressol parteix del reconeixement de la Llei d'Educació de 2004) feia de les escoles bressol o llars d'infants com a part de l'educació infantil. El departament d'Ensenyament va elaborar el Mapa de 0-3 anys i va establir fórmules de finançament pels ajuntaments per tal de facilitar la creació i el manteniment de les places previstes a la Llei.

 

A l'any 2010 es va establir una compensació per plaça i any de 1.800 €. Aquesta xifra es va anar reduint progressivament fins a desaparèixer al curs 2012-2013, fent que el finançament de les escoles bressol passes íntegrament als ajuntaments i a les famílies.

 

A partir del curs 2012-2013 el sosteniment de les escoles bressol passa a ser una suplència espontània de la Diputació, assumint 875 € per plaça i any.

 

Al setembre de 2014, 36 municipis, entre els quals el de Montmeló, van iniciar un recurs contenciós administratiu contra la Generalitat per recuperar els recursos pactats el 2005 i el 2010 i percebre els imports corresponents a les anualitats 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015.

 

La justícia els hi ha donat parcialment la raó i obliga a la Generalitat a rescabalar la diferencia entre l'aportació de la Diputació de Barcelona i els 1.300 € en que la sentencia fixa com aportació obligada de la Generalitat per plaça i any.
Per Montmeló suposa recuperar uns 156.000 €, que l'ajuntament ha aportat de recursos propis per sufragar l'incompliment de la Generalitat.

 

Ara com ara els ajuntaments estem pendents de si el departament d'Ensenyament de la Generalitat presenta o no recurs de cassació contra aquesta sentència o al contrari habilita una partida per regularitzar el finançament no abonat o pendent de liquidació des de l'any 2012-2013 als ajuntaments.

 

La situació actual del sistema públic de pensions a l'Estat Espanyol, i la pèrdua de capacitat econòmica de les persones pensionistes fruit d'un increment de les pensions per sota de l'IPC anual, va ser tema de debat del ple.

 

Unànimement els grups municipals van sumar-se a la campanya iniciada pels sindicats CCOO, UGT i la Plataforma Unitària de la Gent Gran de Catalunya (PUGGC), per demanar la reorientació de les polítiques econòmiques i socials del Govern, motivada en què aquestes polítiques han abocat a la gent gran a un augment de la desprotecció social i a un augment de les situacions d'empobriment generalitzat.

 

Per això entre els acords aprovats en destaca la ferma voluntat d'instar al govern de l'Estat a variar la seva posició en la Comissió del Pacte de Toledo i que, sobre la base del diàleg i l'acord social i polític amplis, es posin en marxa les mesures necessàries per a garantir la Sostenibilitat del Sistema Públic de Pensions.

 

També el de reclamar que l'Estat garanteixi un increment gradual del salari mínim interprofessional per tal que en el termini d'una legislatura sigui equiparable al 60% del salari mitjà, tal com recomana la Carta Social Europea (1996) i s'estableixi un salari mínim interprofessional de 1000 euros que permeti augmentar les cotitzacions més baixes.

 

En el mateix sentit que estableixi una Renda Mínima estatal, per protegir els que mai han tingut una ocupació i la busquen i els aturats de llarga durada, tenint en compte la acabada de crear Renda Garantida de Ciutadania. Finalment la moció exigeix la recuperació del poder adquisitiu perdut pel conjunt de les pensions des que l'any 2011 i també del nivell existent en aquell any del Fons de Reserva, que el govern del PP ha dilapidat per a altres finalitats de manera irresponsable.

 

El ple també va aprovar la modificació de la plantilla de personal i la relació de llocs de treball i l'oferta pública d'ocupació 2018, acordada amb el comitè d'empresa, per adaptar-la a les necessitats actuals de l'ajuntament.

 

En el torn de precs i preguntes es va demanar per part del grup d'ERC, que l'equip de govern permetés l'encamisat d'alguns arbres per a reivindicar la llibertat dels presos polítics, l'alcalde va contestar que la sol·licitud contravenia l'actual ordenança de civisme i demanava que cerquessin alternatives per a dur a terme la reivindicació que el consistori compartia.

 

Per altra banda el grup d'ICV-EUiA va mostrar la seva preocupació pels actes delictius i vandàlics dels darrers mesos, l'alcalde va compartir la preocupació i es va comprometre a convocar una reunió dels portaveus dels grups municipals amb els responsables de seguretat ciutadana de l'ajuntament.Data de modificació: 22/02/2018 17:34:48