Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:15  |  23/03/2023

Data i hora oficial

El temps

VOLS FER D'ARQUEÒLEG? EL 18 DE FEBRER PODRÀS SER-HO A MONS OBSERVANS

11/2/2018

Qui no ha somniat de furgar la terra i descobrir-hi un objecte antic? A Mons Observans la canalla ho pot fer aprenent els mètodes dels arqueòlegs mentre els grans visiten les restes d'un palau romà.


Aquesta és la principal el taller que es realitzarà diumenge 18 de febrer al jaciment romà de Mons Observans. A les 11, a les 12 i a les 13 hores, les famílies podran gaudir d'una bona estona de coneixement, aprenentatge i també diversió.

Els més petits es transformaran en arqueòlegs a l'espai de terra del jaciment, on un grup de monitors ensenyaran als infants les tècniques d'arqueologia, tot com si fos un joc. Per la seva banda, els grans podran fer una visita guiada i teatralitzada amb la inestimable companyia del pintor pompeià que us ensenyarà cada centímetre del jaciment.

 

Una mica d'història de Mons Observans

Mons Observans és un assentament romà datat al segle II a de C que l'any 2008 fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en reconeixement als importants vestigis arqueològics que conserva, entre els quals destaca una notable col·lecció de pintura mural romana de primer estil pompeià que actualment es troba en procés de restauració al Museu Municipal de Montmeló.

 

El jaciment fou rehabilitat entre els anys 2010 i 2012 gràcies a les subvencions atorgades per la Unió Europea (Fons Féder) i el Ministeri de Cultura. El projecte de recerca, amb les corresponents campanyes d'excavació que s'hi duen a terme des de l'any 2004, ha estat coordinat i executat per l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i finançat a través dels ajuts atorgats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

L'any 2013 la intervenció arquitectònica de posada en valor del jaciment, redactada per l'Estudi d'Arquitectura de Toni Gironès Saderra, va guanyar el Premi de la Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme (categoria Ciutat i Paisatge) i va resultar finalista als Premis FAD.

 

L'assentament disposa des de l'any 2016 d'un itinerari adaptat  per a persones amb discapacitat visual i auditiva que fou impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i el Museu Municipal de Montmeló en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i de Montornès del Vallès. L'itinerari es pot seguir de forma autònoma gràcies a la instal·lació de codis QR que permeten accedir als continguts de la visita a través de diversos vídeos adaptats en àudio per a tothom i en el llenguatge dels signes per a la comunitat sorda signant i subtitulats per la comunitat sorda oralista.

Per tal de complementar el recorregut enguany s'ha instal·lat al jaciment una rèplica, a mida real, de les pintures murals romanes de primer estil pompeià que decoraven les estances nobles de l'assentament. La rèplica ha estat realitzada per Josep Maria Dameson en fibra de vidre acrílica de gran resistència a la intempèrie. Ha estat col·locada a la mateixa estança on l'any 2003 es van descobrir els primers fragments de pintura mural que van posar en evidència la singularitat del jaciment i que havien d'aconduir, l'any 2008, a la seva declaració com a Bé Cultural d'Interès Nacional.Data de modificació: 12/02/2018 15:22:01