Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

20:21  |  23/03/2023

Data i hora oficial

El temps

HA SORTIT EL BUTLLETÍ MUNICIPAL CRÒNICA 008 DEL MES DE GENER

  • Crònica 008 gener 2018

    Crònica 008 gener 2018

  • Montmeló més net: reciclar surt a compte!

    Montmeló més net: reciclar surt a compte!

23/1/2018

Editorial: Montmeló més net: reciclar surt a compte!

 

Bona part dels residus que generem a les llars es poden reciclar. Sense oblidar que tenim com a primer objectiu col·lectiu l’increment de la sostenibilitat dels nostres pobles i ciutats, la realitat és que paper, cartó, plàstic, vidre i matèria orgànica, ben separats, tenen valor econòmic i la seva recollida pot reduir sensiblement la factura d’escombraries que paguem entre tots. Malauradament, molts d’aquests residus acaben al contenidor gris, de resta, i això fa molt més car, si no impossible, que es puguin reaprofitar, sense oblidar que per als ajuntaments és cada vegada més car el tractament de cada tona de residus procedent dels contenidors grisos.

 

Amb l’objectiu d’incrementar la recollida de residus reciclables, fa tres anys, l'Ajuntament de Montmeló va apostar per un nou model de recollida selectiva a tot el municipi amb l'ampliació d'àrees de contenidors per a les cinc fraccions (paper i cartó, envasos, vidre, matèria orgànica i resta) de càrrega lateral. D'aquesta manera es va voler facilitar a la ciutadania poder dipositar cada un dels diferents tipus de materials que formen part dels residus municipals en el contenidor adequat. Des d'aleshores s'han anat adequant les àrees i col·locant els pedals als contenidors de resta per fer més fàcil el seu ús, aquest procés quedarà enllestit en el primer trimestre d'aquest 2018. El servei es va acompanyar amb diferents accions informatives així com amb una guia sobre la bondat del reciclatge domèstic sota el nom de "Montmeló més net".

 

És ben cert que s'ha produït, a Montmeló, un estimable augment del reciclatge de paper i cartó i un lleuger augment dels nivells de la recollida de les fraccions d'envasos, vidre i matèria orgànica. Però la realitat és que actualment només es recull selectivament el 33% dels residus que generem a casa. Si recollíssim selectivament tots els residus, podríem recuperar-ne un 85%, amb el consegüent estalvi econòmic i els beneficis col·lectius de la reducció de la contaminació.

 

La Unió Europea ha fixat l'objectiu de reciclatge del 50% per l'any 2020. Encara estem lluny, i per això és prioritari que tots ens adonem de la importància que això té per al futur del nostre planeta. Davant d'aquestes previsions, des del Departament de Medi Ambient de la Generalitat es va realitzar un estudi l'any 2016 que va donar com a resultat que una part molt important d'aquests residus, concretament el 72%, correspon a matèria orgànica. Aleshores, per tal d'incrementar la recollida selectiva de matèria orgànica, aquell mateix mes de març es va posar en marxa un nou servei de recollida porta a porta de matèria orgànica adreçat als comerços locals i al mercat setmanal. Cada establiment s'encarrega de treure i retornar el contenidor per a la seva recollida.

 

Si prenem consciència que cada vegada que llencem al contenidor gris paper, cartó, plàstic, vidre o matèria orgànica estem llençant diners que es podrien recuperar; si fem de la recollida selectiva un hàbit més a cada una de les nostres llars, especialment separant la matèria orgànica, tots hi guanyem, des de tots els punts de vista. Reciclar surt a compte!

 

Pere Rodríguez, Regidor de Medi AmbientData de modificació: 21/02/2018 18:05:44