Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

04:23  |  10/08/2022

Data i hora oficial

El temps

EL SISTEMA DE PODA DE L’ARBRAT DE MONTMELÓ

  • Poda de l'arbrat a Montmeló

    Poda de l'arbrat a Montmeló

28/11/2017

La presència d'arbres en els nostres carrers i jardins ha esdevingut indispensable per a la nostra vida en el medi urbà. El pla director del verd urbà presentat al 2015, detallava que Montmeló té uns 4000 arbres dels quals el 13% són arbres inadequats per la seva ubicació i el 16% estan envellits.

 

Davant d'aquesta realitat es fixaven els objectius d'eliminar i canviar progressivament els arbres inadequats i envellits per noves espècies més adaptades a l'entorn, així com adaptar el procés de poda per limitar-la i evitar haver de podar anualment.

 

El criteri més estès és podar el mínim necessari garantint la seguretat de les persones i el bon desenvolupament de l'arbre. Cada espècie d'arbre té unes característiques determinades. Abans de podar hem de conèixer l'estructura dels arbres. Només si sabem llegir l'arquitectura de l'arbre podrem tenir opció a gestionar-lo de manera raonable i eficient.  Reduir les accions de poda a les mínimes imprescindibles, dona lloc a un arbrat de qualitat i òptim des del punt de vista funcional, a l'hora que han de tenir totes les garanties de seguretat per a la ciutadania.

 

A més del que dictamina el pla director del verd urbà, aquest any la poda de l'arbrat d'alguns carrers del municipi ha estat informada pel consultor en arboricultura Josep Selga. A partir de les seves recomanacions s'ha establert els diferents tipus de poda que es faran, de formació, de reformació, brocada i manteniment, que s'adeqüin a l'estructura de l'arbre i la seva ubicació.


De forma genèrica, la poda de l'arbrat es regirà pels mateixos criteris d'exercicis anteriors, fent per tant una poda de manteniment o inclús a brocada en funció de l'arbre i de la seva ubicació.

 

Destaquem la recomanació de realitzar una poda de reformació dels plataners del carrer del Sant Crist de la Grua i d'algun dels exemplars del carrer Major. Aquests arbres presenten en l'actualitat una desestructura que s'ha de reconduir, aquesta és una actuació extraordinària que té la finalitat de deixar l'arbre amb una capçada més continguda, baixa i segura que es mantingui en el temps.

 

Els til·lers del carrer de Vic que tocaven als edificis i que es van reformar l'any passat, han respost i només cal fer esporga de manteniment. En el mateix sentit s'haurà d'intervenir amb les catalpes del carrer Dr. Robert, mentre que en les del carrer de Vic es farà poda de formació per donar-los la forma desitjada. Les mèlies del carrer del Pintor Mir i algunes del carrer Enric Granados són punt i a part, ja que la dimensió de la vorera i el port de l'arbre són incompatibles i s'haurà de donar una solució diversa i sostenible en el temps. En aquest mateix sentit s'ha intervingut en alguns negundos del carrer de Jacint Verdaguer.Data de modificació: 28/11/2017 09:55:09