Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:12  |  23/03/2023

Data i hora oficial

El temps

SANTA CECÌLIA I EL VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA

  • Cercavila de Santa Cecília

    Cercavila de Santa Cecília

  • Cercavila de Santa Cecília

    Cercavila de Santa Cecília

  • Santa Cecília, patrona de la música

    Santa Cecília, patrona de la música

18/11/2017

Els carrers de Montmeló s'ompliran de música durant el matí del proper dissabte 25 de novembre, per celebrar el dia de Santa Cecília (22 de novembre), patrona dels músics. Alumnat i professorat de l'Escola municipal de Música de Montmeló sortiran al al carrer a ritme de música, per fer les delícies dels espectadors que segueixin la cercavila.

 

Una àmplia secció de vents, percussió, corda i el cor infantil de l'Escola, tocaran i cantaran temes musicals, alguns d'ells, adaptats especialment per a l'ocasió. Es tracta d'amenitzar el dia de Santa Cecília i de reivindicar la cultura de la música com a eina educativa i creativa per als més joves.

 

La Cercavila començarà a la mateixa Escola de Música, a la plaça de la Quintana, a les 12.30 hores. I enguany, finalitzarà a la mateixa plaça de la Quintana, on es celebrarà la 26a edición del Voluntariat per la LLengua i la presentació de les noves parelles linguístiques de l'Oficina de Català de Montmeló.

 

Patrona dels músics d'església

La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li. Sembla que se la va començar a relacionar amb la música cap al segle XV. Aviat es va fer popular, i el 1594, Gregori XIII va proclamar-la patrona de la música. Van fer-se diverses festes en honor seu, la primera de les quals va tenir lloc a Normandia. Poc més de cent anys després, la moda va arribar a Anglaterra travessant el canal de la Mànega, i Henry Purcell li va compondre tres odes el 1683.

 

Altres obres musicals dedicades a santa Cecília són l'himne de Benjamin Britten (basat en un text de W.H. Auden), un himne de Herbert Howells, un d'Alessandro Scarlatti, o l'obra Messe Solennelle de Sainte Cécile de Charles Gounod, o l'oda Déu vos salve, Cecília brillant! i l'òpera, Cecília, de Licinio Refice del 1934. El músic belga Joseph Ryelandt (1870-1965) va estrenar l'òpera Sainte Cécile, amb llibret de Charles Martens, en 1907, a Anvers.

 

En la seva època de màxim esplendor, la diada de la santa era una gran festa amb missa solemne i processons on intervenien gran quantitat de músics amb tot tipus d'instruments.Data de modificació: 22/11/2017 13:59:14