Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

07:54  |  08/08/2022

Data i hora oficial

El temps

LA BIBLIOTECA LA GRUA COL·LABORA AMB LA MARATÓ DE TV3 2017

  • Marató TV3 2017: Malalties infeccioses

    Marató TV3 2017: Malalties infeccioses

  • Marató TV3 2017: Malalties infeccioses - Cartell

    Marató TV3 2017: Malalties infeccioses - Cartell

9/11/2017

La 26a edició de La Marató de TV3 es dedicarà a les malalties infeccioses. En aquesta ocasió, la Biblioteca Municipal la Grua de Montmeló, organitza una conferència divulgativa a càrrec de l'especialista Andrea Ventura Martín.

 

L'objectiu d'aquesta acció és donar a conèixer el tema que es tractarà a La Marató i despertar l'esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies. L'activitat està coordinada per la Fundació La Marató de TV3 i amb el suport dels equipaments del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. La conferència serà el proper dijous 16 de novembre a les 20 hores a la Biblioteca Municipal La Grua.

 

LES MALALTIES INFECCIOSES

 

Les malalties infeccioses són causades per la invasió o proliferació de microorganismes que es multipliquen en el cos humà fins a perjudicar-lo. Poden afectar l'aparell digestiu, el respiratori, el reproductor, l'immunològic, el nerviós, la pell i, en alguns casos, tot el cos. Les malalties infeccioses poden ser causades per virus, per bacteris, per protozous o per fongs. Les més habituals són les provocades pels virus – l'hepatitis i la sida són les més greus – i pels bacteris, com la sèpsia, la meningitis, la bronquitis, la pulmonia o la tuberculosi. 

 

Es calcula que les malalties infeccioses són la causa de mort d'una de cada tres persones al món i, segons alerten els experts, en la pròxima dècada es convertiran en una greu epidèmia que podria arribar a causar la mort de 10 milions de persones l'any 2050, nombre que supera les morts per càncer.

 

La Marató també tractarà tot un conjunt de malalties infeccioses i complicacions derivades d'una infecció o del seu tractament que, per la seva incidència i creixement, s'han convertit en àrees prioritàries de l'assistència i la recerca a Catalunya. Aquí s'hi inclouen malalties com la sèpsia, la creixent rellevància de la resistència als antibiòtics en molts bacteris causants de processos infecciosos comuns, les infeccions relacionades amb l'atenció sanitària i les pròtesis, la vulnerabilitat dels pacients amb un sistema immunitari deprimit, les malalties emergents o les del viatger.

 

Entre els casos més preocupants de malalties infeccioses hi ha la sèpsia, que passa quan una infecció bacteriana es dissemina per tot el cos, afecta altres òrgans i provoca, en molts casos, la mort. Cada any, a Catalunya, se'n detecten uns 20.000 casos, i causa la mort de més de 3.500 persones, unes deu al dia.

 

El diumenge 17 de desembre, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio centrarà els seus esforços a  sensibilitzar i recaptar fons que permetran impulsar noves eines de prevenció per reduir el risc de tenir una infecció, dissenyar mètodes de diagnòstic més eficients, ràpids i personalitzats i disposar de nous tractaments efectius per combatre els microorganismes que causen aquestes malalties.

 

La temàtica de La Marató 2017 ha estat aprovada pel Patronat de la Fundació a proposta de la Comissió Assessora Científica a partir de les sol·licituds rebudes en l'última convocatòria de propostes de malalties, celebrada al 2015. De forma bianual, la Fundació fa una crida a les associacions mèdiques, de pacients i de familiars de pacients perquè proposin malalties per ser tractades en el programa.Data de modificació: 15/11/2017 20:28:46