Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

00:56  |  10/08/2022

Data i hora oficial

El temps

EL CEMENTIRI MUNICIPAL PREPARAT PER A LA FESTIVITAT DE TOTS SANTS

  • Horari del Cementiri Municipal de Montmeló

    Horari del Cementiri Municipal de Montmeló

1/11/2018

Tal com es fa cada any, i amb motiu de la celebració del Dia de Difunts, en les darreres setmanes s'han fet les tasques de manteniment i millora del Cementiri Municipal, per rebre l'afluència de visitants del dia de Tots Sants. Així mateix, l'horari de visites s'ha ampliat, des de les 8 fins a les 16 hores.

 

També recordem que ja ha finalitzat  les obres d’ampliació a la zona del cementiri nou, amb 40 nínxols més. L’última ampliació al cementiri nou va ser l’any 2014. És un edifici que pròximament complirà els 30 anys, i des que es va construir no ha deixat de créixer. Amb aquestes noves obres, encara quedarà espai per augmentar la seva capacitat amb prop de 150 nínxols més.

 

 

SOBRE LA FESTA DE TOTS SANTS

Tots Sants és una festa dedicada al record dels avantpassats. Un dels costums d’aquesta celebració és la visita als cementiris, la menja de castanyes i l’elaboració de panellets. Amb el temps, però, ha canviat molt la relació que la societat té amb la mort i, per tant, també s’ha transformat la festa. Sense aquest canvi de mentalitat no es pot entendre la ràpida acceptació d’altres models de festa, com el Halloween, que fan de Tots Sants una festa lúdica.

 

Un costum bàsic de la festa ha estat la visita als cementiris. S’hi va a arranjar i guarnir les tombes dels familiars i d’altres persones conegudes o simplement a passejar i observar les tombes, tan diverses en la forma.

 

Un dels costums més característics de la festa és la castanyada, una pràctica inicialment d’àmbit familiar, que empra un dels fruits propis de la tardor. Les castanyes eren torrades a casa o bé, a ciutat, es compraven a les castanyeres. Avui, l’ofici de torrar i vendre castanyes pràcticament ha desaparegut però la tradició, amb l’olor característica, continua ben viva, de la mà de les parades portades sovint per col·lectius de joves que aprofiten aquesta efímera activitat comercial per obtenir beneficis econòmics per a les respectives associacions.

 

L’altre gran producte gastronòmic és el panellet, producte de rebosteria casolana, fet amb ametlla, sucre i rovell d’ou, bàsicament. Pot anar cobert de pinyons i acollir altres components com el coco o la xocolata. Té un origen poc clar, però probablement recorda els antics àpats funeraris i els ‘pans dels morts’ que es portaven a l’església.

 

D'altra banda, aquest dia també s'organitzen altres models de festa, com el Halloween, que fa de Tots Sants una festa lúdica que utilitza elements heretats de les tradicions centreeuropees, com les carabasses o els llums. Aquestes festes no fan referència a la idea dels difunts familiars, sinó a un seguit de personatges de la literatura fantàstica o el cinema. Una celebració que més que recordar els difunts juga amb un imaginari banalitzat, i per tant més fàcilment assumible, de la mort.Data de modificació: 01/11/2018 18:01:19