Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

08:59  |  21/03/2023

Data i hora oficial

El temps

UN CANVI DE CONCEPCIÓ DEL DRET A L'HABITATGE

  • Tècnics de la Diputació de Barcelona i de l'entitat cooperativa Perviure presenten un model d'habitatge basat en les cooperatives en cessió d'ús

    Tècnics de la Diputació de Barcelona i de l'entitat cooperativa Perviure presenten un model d'habitatge basat en les cooperatives en cessió d'ús

21/10/2017

El passat 28 de setembre, tècnics de la Diputació de Barcelona i de l'entitat cooperativa Perviure van presentar a la Sala de la Concòrdia el model d'habitatge basat en les cooperatives en cessió d'ús. Aquest és un model d'habitatge en què la propietat de l'edifici és col·lectiva i  les persones sòcies gaudeixen del dret d'ús dels habitatges a canvi d'una aportació de capital inicial i una quota mensual.

 

És un model a cavall entre el lloguer i la compra, ja que el cost i la forma de pagament és més assimilable a un lloguer i en canvi pot tenir l'estabilitat de la compra. Països com Dinamarca, Noruega, Suècia, Canadà o els Estats Units apliquen un model cooperatiu d'habitatge. 1 de cada 3 persones a Copenhaguen viuen en un habitatge construït amb aquest model.

 

En el marc de la presentació es va constatar que no només és un model que interessi a persones joves que vulguin accedir a un habitatge, sinó també s'adreça a persones grans que moguts per l'interès de col·lectivitzar serveis puguin generar-ne un grup que condueixi a la creació de la cooperativa.

 

Els valors que aporta són: el cohabitatge i els models vinculats al compartir i la vida en comú i l'arrelament social al poble; la no especulació, vinculada a la cessió d'un ús que no es revaloritza amb el temps; la possibilitat de disposar d'un habitatge assequible a llarg termini; l'autogestió i per tant l'apoderament.

 

L'administració pública juga un paper clau en la gestió del sòl urbà. En aquest sentit l'Ajuntament de Montmeló veu en aquest model una alternativa per a generar habitatge assequible des d'una iniciativa privada i sense ànim de lucre. A més consideraria fórmules con el dret de superfície o d'altres per a posar a disposició de la cooperativa sòl públic.

 

El passat 11 d'octubre la cooperativa Perviure i la Diputació de Barcelona van lliurar a l'Ajuntament dos preestudis de desenvolupament d'edificis en dos parcel·les, qualificades en el POUM com a dotacionals, a la Quintana de Baix i al Sector Nord, d'acord amb aquest model.

 

Des de l'Oficina Local d'Habitatge es coordinarà la informació i el potencial interès de la ciutadania per a constituir grups d'interès.

 

Procés per tirar endavant un projecte cooperatiu en cessió d'ús

  • Trobar grup i lloc. Aquest és el primer i més complicat pas, el grup pot generar-se per afinitat, entorn social, o a través de grups o cooperatives existents amb llista d'espera. El lloc té a veure amb la predisposició de l'administració local per a proveir-ne el sòl.
  • Definir el projecte. En aquesta definició cal establir el model de convivència, el model arquitectònic i el model econòmic i financer que ha de donar empara al projecte.
  • Obtenir el sòl, bé a través de la compra o mitjançant l'accés en dret de superfície a un solar de propietat municipal
  • Obtenir finançament i construir. Aquest és un punt dèbil, ja que no existeix tradició per part de les entitats financeres en el finançament d'aquest model ni les cooperatives disposen de recursos propis. A part del finançament extern, les persones sòcies hauran d'aportar un percentatge del cost total de la construcció de l'edifici, mitjançant una quota inicial que pot oscil·lar en funció del procés d'obtenció de sòl.
  • Habitar. La cooperativa es manté en el temps i per tant s'ha de seguir gestionant i atenent a les necessitats al llarg de tot el període.
  • Canvi d'usuàries. Els estatuts de la cooperativa han d'establir les condicions en que marxen persones usuàries i entren noves. Quan una persona marxa se li retorna la quota inicial, que assumeix la nova persona sòcia.

 Data de modificació: 26/10/2017 12:20:22