Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

17:21  |  28/03/2023

Data i hora oficial

El temps

19 D'OCTUBRE: DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA

  • Barret rosa solidari

    Barret rosa solidari

19/10/2017

Cada any, el 19 d'octubre se celebra el Dia Contra el Càncer de Mama com a recordatori del compromís de tota la societat en la lluita contra el càncer de mama.

 

A Montmeló un any més, es tornarà a realitzar activitats solidàries per tal de recollir fons per a la investigació d'aquesta malaltia, que a Catalunya afecta a 1 de cada 8 dones adultes. Enguany la UBCM posa a la venda els barrets roses solidaris a diferents botigues de Montmeló i demà divendres, ADMI posarà una taula informativa en el Mercat Setmanal, de 9 a 13 hores. Aquestes activitats formen part de la campanya que Oncovallès està realitzant en tota la comarca.

Els establiments on podreu trobar el barret solidari són els associats a la Unió de Botiguers i Comercians de Montmeló i a la pastisseria Farriol, Fourdancecenter Escola de Dansa, comerç Santos, Estética Santillana, Angy Movils i moNet tintorería.

 

 

Cada any es diagnostiquen 4.600 nous casos de càncer de mama a Catalunya

 

La supervivència a 5 anys de les dones diagnosticades millora en les últimes dècades i se situa en el 85%

El càncer de mama és el càncer més freqüent en les dones de Catalunya i cada any se'n diagnostiquen 4.600 nous casos; representen un 28% de tots els tumors diagnosticats en les dones. La incidència d'aquest tumor a Catalunya és similar a la resta de països del sud d'Europa i inferior a la dels països del nord o oest d'Europa.

La supervivència a 5 anys de les dones diagnosticades de càncer de mama mostra una tendència de millora en les últimes dècades i se situa en el 85% en l'últim període analitzat a Catalunya. Una supervivència similar a la dels països europeus amb millor supervivència.

Malgrat aquestes bones xifres de supervivència, el càncer de mama causa la mort de 980 dones cada any al nostre país. És important remarcar, però, que la mortalitat per aquest tumor disminueix un 2,6% cada any com a conseqüència de les millores en els tractaments i del programa de detecció precoç d'aquest tumor implantat a Catalunya des de fa anys.

Durant l'any 2016 van participar al Programa de detecció precoç de càncer de mama mitjançant mamografia 277.532 dones; 45.712 dones van participar-hi per primera vegada i 231.820 ja havien participat en invitacions anteriors. En el programa es van detectar 1.264 casos de càncer.

A més d'aquests dos factors, la detecció precoç i les millores en els tractaments, el Departament de Salut ofereix a les dones el Circuit de diagnòstic ràpid que té per objectiu un diagnòstic i un tractament ràpids davant la sospita d'un càncer de mama sempre respectant els temps necessaris per a les proves diagnòstiques cada vegada més complexes. A més, el Departament disposa de les Unitats de consell genètic en càncer, que atenen a les dones i famílies amb un risc més alt de patir aquest tumor entre les principals mesures per reduir l'impacte d'aquesta malaltia.

Un altre element bàsic és la prevenció. De les diferents recomanacions preventives recollides al Codi Europeu contra el càncer es poden destacar pel seu paper més relacionat amb la disminució del risc de tenir un càncer de mama les següents:

  • Mantenir un pes saludable i evitar la obesitat, especialment després de la menopausa
  • Practicar activitat física regularment: és recomanable fer activitat física moderada durant almenys 30 minuts al dia.
  • Reduir el consum d'alcohol
  • Practicar la lactància materna

 

(font: canalsalut.gencat.cat)

 Data de modificació: 23/10/2017 10:33:39