Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

11:25  |  25/09/2021

Data i hora oficial

El temps

ARTICLES D'OPINIÓ DELS GRUPS POLÍTICS - CRÒNICA OCTUBRE 2017

  • Articles d'opinió dels grups polítics (Crònica octubre 2017)

    Articles d'opinió dels grups polítics (Crònica octubre 2017)

17/10/2017

PSC: Moment de fer balanç

Des de la tranquil·litat i la fermesa que ens dóna als socialistes haver defensat sempre els mateixos plantejaments, passat l'1 d'Octubre, és moment de fer balanç de la situació en què es troba Catalunya.

 

Des del 2012 hem advertit el Govern de la Generalitat dels costos i les conseqüències de situar les institucions catalanes fora de la llei.

 

Les institucions catalanes es van situar fora de la llei els dies 6 i 7 de setembre, dia en què van incomplir el reglament del Parlament, van trepitjar els drets de l'oposició, van vulnerar l'Estatut i la Constitució. Així els ho van advertir els lletrats del Parlament, el Consell de Garanties Estatutàries i el mateix Tribunal Constitucional.

 

A continuació, l'1 d'Octubre no es va celebrar el referèndum efectiu, vinculant i amb garanties que els processistes havien compromès. Malgrat això, l'Estat va cometre el greu error d'ordenar accions policials violentes contra les persones que pretenien participar en aquell acte de votació, per il·legal o irregular que es pogués considerar. Vam condemnar aquelles actuacions el mateix dia 1 d'Octubre al matí.

 

Però dit això, no es pot desprendre cap mandat democràtic de l'acte de votació celebrat el dia 1 d'Octubre. El resultat és que tot aquest procés no només no ha unit més els catalans, sinó que ha dividit la societat catalana. Estem més separats de la Unió Europea, i s'ha generat una inestabilitat institucional que ha rebut una resposta contundent i clara per part del mercat, amb la fugida de centenars d'empreses, algunes de les quals havien estat emblema de la fortalesa econòmica de Catalunya.

 

Davant la incertesa que tot plegat genera, cal que ho diguem ben clar: el 38'47% dels catalans no són "el Poble de Catalunya". Amb aquest suport els processistes no poden fer el què volien. No poden pretendre imposar-se al 61,53% que no ha participat. El desig de 2 milions de catalans no pot imposar-se al de 3 milions de catalans, que ho són com a mínim tant com els primers.

 

Ha arribat el moment de recuperar l'honestedat dialèctica i política i entomar el diàleg. De manera urgent i oberta. Els socialistes volem que els catalans puguin votar sobre un acord que pugui aplegar el 80% dels catalans. Volem més autogovern, un millor finançament, reformar l''Estat i la Constitució i avançar en el camí de llibertats i drets civils que només el marc democràtic del qual ens hem dotat pot garantir.

 

No volem tornar a 300 anys enrera, però tampoc estem disposats a tornar a 40 anys en el passat. Per això creiem que l'única sortida que tenim són unes eleccions al Parlament.

 

Tots i totes hem format part del problema i tots i totes, si ho volem, he de formar part de la solució.

 

 

ICV - EUIA : Catalunya, un sol poble

Vivim dies difícils. El poble de Catalunya s’enfronta a un dels reptes col•lectius més grans de la seva història moderna; evitar la fractura social de la societat catalana. Seguir sent l’“un sol poble”, que amb tant d’encert va descriure el PSUC.

 

La violència i hostilitat amb que el Govern de Rajoy ha respost a la legítima voluntat de la majoria de les catalanes i els catalans de decidir democràticament el nostre futur, és inacceptable en democràcia i hauria de comportar actuacions immediates de la comunitat internacional. No només és la desproporció de la intervenció policial de diumenge, sinó l’agressivitat dialèctica dels representants de l’Estat (corona inclosa), la intervenció econòmica, l’amenaça permanent als alcaldes i treballadors públics i, sobretot, la negativa constant a la negociació o a la mediació.

 

El principal responsable de la situació en la que ens trobem és el PP i Mariano Rajoy, que està absolutament inhabilitat per a seguir presidint res que no sigui la seva comunitat de veïns. Però és ben cert que el PP no és l’únic responsable, i que ja seria hora d’alliberar Catalunya d’uns calendaris ridículs per a complir unes promeses inassolibles, que alguns van fer només per mantenir el poder i amagar la seva incapacitat i les seves vergonyes. La irresponsabilitat de Puigdemont i Junqueras passaran també a la història, si ningú hi posa seny.

 

No és possible la dominació d’un poble per la força en el context europeu, com tampoc és possible la unilateralitat en un marc global de relacions socials, econòmiques i polítiques com el que tenim avui. Ho sap tothom. També els dirigents d’una i altra banda que saben que no hi ha sortida sense reconeixement, sense legitimitat, sense interpel•lar a la totalitat del poble de Catalunya. I aquestes condicions només es poden donar amb un acord. Un acord, per cert, que no es pot fer en una setmana.

 

La situació de trencament actual exigeix diàleg i negociació. Empatia. I rebaixar profundament les dosis de testosterona que regeixen l’actualitat política d’aquestes setmanes. Cal establir, tal com fa setmanes que reclamem Catalunya en Comú i Unidos Podemos, una taula de mediació a la que acudeixin les dues parts amb voluntat d’entesa. La gran majoria dels montmelonins, dels catalans i dels pobles d’Espanya desitgen una solució acordada, democràtica, inclusiva i sense violència. Escoltem la gent d’aquí i d’allà, que sovint hi posen més sentit comú. Escoltem-nos més entre nosaltres i mantinguem unida la societat catalana, el nostre tresor més preuat, com un sol poble.      

 

 

ERC: Aquesta remor que se sent

Aquesta remor que se sent no és de pluja.

Ja fa molt de temps que no plou.

S'han eixugat les fonts i la pols s'acumula

pels carrers i les cases.

 

Aquesta remor que se sent no és de vent.

Han prohibit el vent perquè no s'alci

la pols que hi ha pertot

i l'aire no esdevingui, diuen, irrespirable.

 

Aquesta remor que se sent no és de paraules.

Han prohibit les paraules perquè

no posin en perill

la fràgil immobilitat de l'aire.

 

Aquesta remor que se sent no és de pensaments.

Han estat prohibits perquè no engendrin

la necessitat de parlar

i sobrevingui, inevitable, la catàstrofe.

 

I, tan mateix, la remor persisteix.

 

El grup municipal de ERC condemna els actes de violència viscuts el dia 1 d'octubre arreu de Catalunya, i s'emplaça a seguir treballant per els ciutadans del nostre poble. 

 

Diumenge a Montmeló es va votar tal i com havíem promès , ara toca seguir vetllant per el nostre municipi i els seus habitants, des del respecte i el diàleg.

 

Per a qualsevol consulta estem a la vostre disposició amonserrat@montmelo.catData de modificació: 22/02/2018 14:56:37