Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

18:47  |  25/03/2023

Data i hora oficial

El temps

MONS OBSERVANS CELEBRA 5 ANYS

  • 5è aniversari de Mons Observans

    5è aniversari de Mons Observans

  • 5è aniversari de Mons Observans

    5è aniversari de Mons Observans

12/10/2017

El diumenge 8 d'octubre, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, l'assentament romà de Mons Observans es va vestir de festa per celebrar els primers cinc anys de funcionament des que va obrir les portes al públic el mes d'octubre de l'any 2012.

 

Per commemorar aquesta data tan especial el jaciment va gaudir d'uns convidats d'excepció: els Gegants de Montmeló, els Armats i Vestals de Martorelles i els Diables de Montornès del Vallès que, amb les seves actuacions festives, van omplir de música i color el recinte arqueològic de Mons Observans.

 

La jornada va començar a les 11 del matí amb la desfilada dels Armats i les Vestals, que van entrar solemnement al jaciment al ritme que marcaven els tambors. Un cop a l'interior del recinte va començar la visita, que van amenitzar amb petites actuacions convidant els assistents a participar en les cerimònies d'ofrena en honor a la deessa Vesta o en els exercicis de vigilància del cos de guàrdia de l'antic praesidium de Can Tacó. De forma paral·lela a la visita es van organitzar tallers infantils d'indumentària per a que els més menuts es poguessin vestir de romans i participar en la ballada de cloenda de la jornada.

 

Finalitzades les actuacions els armats, juntament amb els actors que conduïen la visita, van acompanyar al públic fins a les grades, on els esperava el gegant de Montmeló, en Malús, acompanyat de les colles de Gegants i Diables i de les autoritats que presidien l'acte. Des de les grades estant els alcaldes de Montmeló (Antoni Guil) i Montornès del Vallès (J.A.Montero) acompanyats de les respectives regidores de cultura (Carme Palacios i Helena Ollé) i de la representant de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (l'arqueòloga Esther Rodrigo), van fer els parlaments commemoratius, fent especial incidència en els més de 10.000 visitants que ha rebut el jaciment al llarg dels primers cinc anys de funcionament i en l'àmplia oferta d'activitats inspirades en l'antiguitat clàssica que s'han organitzat a Mons Observans des que es va inaugurar.

 

L'Alcalde de Montmeló va lamentar l'absència de representants de la Generalitat de Catalunya en aquesta commemoració i va reclamar una solució al contenciós que mantenen en relació a la revocació parcial de la subvenció que l'ajuntament va rebre per a dur a terme, juntament amb l'Ajuntament de Montornès, l'adequació i posada en valor del jaciment. Cal recordar en aquest sentit que la gestió del projecte i dels recursos, tant de Montmeló com de Montornès va córrer a càrrec de l'Institut d'Arqueologia Clàssica. La revocació, per valor de 167.088 €, va denunciar l'Alcalde, s'ha fet de forma arbitraria i aleatòria per part de la Intervenció de la Generalitat.

 

Un cop acabats els parlaments els actors van explicar als assistents la llegenda de Mons Malus, en la qual s'inspira el gegant de Montmeló Malús, i van fer un brindis "a la romana" per la prosperitat de Mons Observans i de tots els assistents. Les colles de gegants i diables van cloure la jornada amb les seves ballades commemoratives i van convidar el públic a la ballada final al ritme de la música dels grallers de Montmeló.Data de modificació: 17/10/2017 09:43:50