Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

07:39  |  01/03/2021

Data i hora oficial

El temps

MONS OBSERVANS 2012 - 2017: V ANYS DE VIDA

  • 5è aniversari de Mons Observans

    5è aniversari de Mons Observans

  • 5è aniversari de Mons Observans

    5è aniversari de Mons Observans

4/10/2017

El proper diumenge dia 8 d'octubre, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, l'assentament romà de Can Tacó – Turó d'en Roina (Mons Observans) celebrarà cinc anys de funcionament des que fou obert al públic el mes d'octubre de l'any 2012. Per commemorar l'efemèride els ajuntaments de Montmeló i de Montornès del Vallès han organitzat una jornada festiva de portes obertes que estarà amenitzada amb les actuacions dels Armats i Vestals de Martorelles, els Diables de Montornès del Vallès i els Gegants de Montmeló, els quals faran ballar per primera vegada al jaciment el seu gegant romà en Malús.


La jornada començarà a les 11 del matí amb un taller infantil d'indumentària romana i una singular visita teatralitzada al recinte arqueològic que gaudirà de la participació especial de la colla d'Armats i Vestals de la veïna població de Martorelles. Acabada la visita el gegant Malús acompanyarà el públic fins a l'esplanada de la font, on es faran els parlaments institucionals i un brindis amb vi de roses. En els parlaments hi participaran representants de les principals institucions que, ara fa cinc anys, van col·laborar en la posada en marxa del jaciment. A més dels representants de l'Ajuntament de Montmeló (l'alcalde Antoni Guil i la regidora de cultura Carme Palacios) i de l'Ajuntament de Montornès (l'alcalde José A. Montero i la regidora de cultura Helena Ollé) i es comptarà amb la presència del Director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (Joan Gómez Pallarès). Per cloure la jornada les colles de gegants i diables faran una ballada commemorativa en la qual hi seran convidats tots els assistents, principalment tots aquells infants que hagin participat al taller d'indumentària per fer-se els seus vestits “a la romana”.


Mons Observans és un assentament romà datat al segle II a de C que l'any 2008 fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en reconeixement als importants vestigis arqueològics que conserva, entre els quals destaca una notable col·lecció de pintura mural romana de primer estil pompeià que actualment es troba en procés de restauració al Museu Municipal de Montmeló. El jaciment fou rehabilitat entre els anys 2010 i 2012 gràcies a les subvencions atorgades per la Unió Europea (Fons Féder) i el Ministeri de Cultura. El projecte de recerca, amb les corresponents campanyes d'excavació que s'hi duen a terme des de l'any 2004, ha estat coordinat i executat per l'Institut Català dArqueologia Clàssica i finançat a través dels ajuts atorgats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'any 2013 la intervenció arquitectònica de posada en valor del jaciment, redactada per l'Estudi d'Arquitectura de Toni Gironès Saderra, va guanyar el Premi de la Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme (categoria Ciutat i Paisatge) i va resultar finalista als Premis FAD.

 

Informació: www.monsobservans.catData de modificació: 06/10/2017 20:32:23