Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:15  |  25/03/2023

Data i hora oficial

El temps

MONTMELÓ RECUPERA LA HISTÒRIA DEL DINAR DE FESTA MAJOR

  • Exposició "El dinar de Festa Major"

    Exposició "El dinar de Festa Major"

27/6/2017


El divendres 30 de juny, a les 12 del migdia, el Museu de Montmeló presentarà, en el marc de la Festa Major d'enguany, una exposició dedicada al dinar de Festa Major.

L'exposició, que ha estat organitzada en col·laboració amb l'Arxiu Municipal, la Biblioteca La Grua i les Àrees de Cultura i Festes i Tradicions de l'Ajuntament de Montmeló, recupera testimonis fotogràfics i orals que es remunten a la dècada de 1920, quan Montmeló era un poble de prop de 1.000 habitants que vivia bàsicament de la pagesia.

En aquest context la Festa Major era una de les celebracions més esperades de l'any i cada família organitzava àpats extraordinaris per convidar els parents i amics més propers que vivien fora del poble. El dinar que es preparava per l'ocasió era tant o més important que el Nadal i, malgrat la calor de l'estiu (aleshores s'esqueia el 15 d'agost, dia de la Patrona), se servia a taula una bona escudella amb carn d'olla, un rostit i una cassola d'escaldums que, tal com es feia en diverses poblacions vallesanes, es cuinaven amb les menuderies del pollastre.

A més de la tradició del dinar, l'exposició també recupera diverses curiositats pròpies d'aquell temps, com la figura de la coquessa que les famílies benestants contractaven expressament per cuinar els àpats de festa major o les formes de mantenir els aliments que se servien a taula en fred quan les neveres encara no existien. La mostra es complementa amb una taula de Festa Major parada amb elements cedits per diversos veïns de Montmeló: estovalles brodades a mà, copes de cristall i plats de porcel·lana, a més de portadores de fusta on es posaven les begudes en fresc i càntirs de fang on es mantenia l'aigua freda endolcida amb unes gotes d'anís.

També s'ha dedicat un apartat a la figura del darrer pregoner del poble, en Manel Mir, el qual, a partir d'enguany, tindrà un cap gros construït a la seva imatge i semblança per anunciar l'inici de la Festa Major. Així mateix, es tornarà a muntar a la plaça del museu (plaça de Joan Miró) la instal·lació de fotografies del ball d'envelat que es van presentar l'any 2016 amb motiu de la primera edició de l'exposició "Festa Major de Montmeló: la nostra festa".

La inauguració de l'exposició comptarà amb la presència de l'actriu Elena Codó en el paper de la coquessa de Cal Sastre, que mostrarà als assistents com es preparava la cassoleta d'escaldums. La presentació finalitzarà amb un tastet d'escaldums preparats pel restaurant Can Candelich segons una recepta recuperada del llibre de La Festa Major editat per l'Ajuntament de Montmeló l'any 2003.

La mostra romandrà oberta el divendres 30 de juny de 12 a 14 h i de 17  a 20 h, el dissabte 1 de juliol d'11 a 14 h i de 17 a 20 h i el diumenge 2 de juliol d'11 a 14 h.

 Data de modificació: 29/06/2017 18:07:44