Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:49  |  23/03/2023

Data i hora oficial

El temps

TOT PREPARAT PER UNA NOVA NIT DE SANT JOAN

  • Foguera de Sant Joan

    Foguera de Sant Joan

21/6/2018

Com ja és tradició cada any, la colla de Diables de Montmeló seran els encarregats de portar la Flama que encendrà la foguera de Sant Joan preparada a la plaça de la Constitució.

La colla farà sonar els seus tabals i gralles des de la Quintana fins a la plaça del barri de la Cucurny, acompanyats de veïns i veïnes de Montmeló. Abans de l'encesa, es llegirà el Manifest de Sant Joan 2018.

Més tard, la festa es traslladarà de nou a la Quintana on hi haurà un sopar popular a base de botifarres  i pintxos i l'Orquestra Cadillac s'encarregarà enguany d'amenitzar la vetllada musical de la revetlla de Sant Joan.

 

La Foguera de Sant Joan

Les fogueres són símbol de purificació. Això explica la crema controlada de diversos elements de la llar (les fogueres d'andròmines) o dels vessants i camps (les baixades de falles i les rodes de foc). Diu la dita: "Els focs de Sant Joan se salten per davant; els de Sant Pere se salten per darrere".

 

Com relata Soler i Amigó, les fogueres són objecte de tota mena de rituals: qui giravolta o salta set focs es casa abans de l’any; qui salta el foc s’assegura salut per tot l’any, i qui camina descalç damunt les brases o sobre les cendres calentes –homes i dones, infants i bestiar-, s’enforteix i prevé de malures... El foc de Sant Joan és sagrat: casa les parelles que el salten donant-se les mans. És creença comuna que les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris que només campen durant aquesta nit o que si també vaguen durant la resta de l'any, en aquest dia ho fan més intensament i en més nombre.

 Data de modificació: 21/06/2018 20:56:32