La Generalitat de Catalunya ha obert la convocatòria de subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'habitatges. El termini de presentació de sol·licituds ha començat el 18 de maig i finalitza el 30 de juny o el 31 de juliol, segons que es tracti o no d'actuacions subjectes a concurrència pública competitiva.
LES ACTUACIONS SUBVENCIONABLES SÓN:
1. Obres de conservació dels edificis que disposin d'un informe (IITE), que qualifiqui les deficiències detectades d’importants, greus o molt greus:
- Conservació dels fonaments, l'estructura i les instal·lacions de l'edifici.
- Conservació de les cobertes, terrats, façanes i mitgeres o altres elements comuns
- Obres que es realitzin en les instal·lacions comunes amb finalitat d'adaptar-les a la normativa vigent.
2. Actuacions per a la millora de la qualitat i sostenibilitat de l'edifici
- La millora de l'envolupant tèrmica de l'edifici.
- La instal·lació de sistemes de calefacció, refrigeració.
- Instal·lació d'equips que permetin la utilització d'energies renovables.
- La millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions comunes d'ascensors i il·luminació.
- Instal·lacions que afavoreixin l'estalvi d'aigua.
- Instal·lacions per a l'adequada recollida i separació dels residus.
- Actuacions que millorin el compliment DB-HR en protecció contra el soroll.
- L'adequació dels espais privatius de la parcel·la per millorar l'estanquitat del sòl, adaptar la jardineria a baix consum hídric, optimitzar els sistemes de reg i altres actuacions bioclimàtiques.
3.Actuacions en matèria d'accessibilitat.
- Instal·lació d'ascensors, remuntadors d'escales, rampes o altres dispositius d'accessibilitat.
- Instal·lació o dotació de productes de suport: grues o artefactes anàlegs que permetin l'accés i l'ús de les persones amb discapacitat als elements comuns dels edificis.
- Instal·lació d'elements d'informació o d'avís, com senyals lluminosos o sonors.
- Instal·lació d'elements o dispositius electrònics de comunicació entre els habitatges i l'exterior, com videoporters i anàlegs.
REQUISITS GENERALS DELS EDIFICIS
- Han d'haver estat construïts i acabats abans de l'any 1981.
- Com a mínim, el 70% de la superfície construïda sobre rasant de l'edifici ha d'estar destinada a habitatge. No computa la superfície en planta baixa si aquesta és d'ús diferent al d'habitatge.
- Com a mínim, el 70% dels habitatges de l'edifici han de constituir el domicili habitual i permanent dels seus propietaris o arrendataris, en totes les fases del procediment.
- L’edifici ha de disposar alhora de la presentació de la sol·licitud de subvenció de: informe d'avaluació de l'edifici (IAE) que ha de contenir l'informe de la inspecció tècnica de l'edifici (IITE) i el certificat d'eficiència energètica (CEE) amb l'etiqueta de qualificació energètica que acrediti la necessitat de l'actuació de rehabilitació.
- Els edificis han de tenir com a mínim 8 habitatges, excepcionalment s’accepatran menys habitatges quan:
- Hi ha obres amb ajustos raonables d'accessibilitat i/o de millora de la qualitat i sostenibilitat, i es realitzin simultàniament amb les obres de conservació.
- Hi ha obres amb ajustos raonables d'accessibilitat i/o de millora de la qualitat i sostenibilitat i en els edificis hi visquin persones amb discapacitat o més grans de 65 anys.
- Obres són per conservació dels fonaments, l'estructura i les instal·lacions de l'edifici amb deficiències importants o greus o molt greus.
PRESSUPOST PROTEGIBLE
- Pressupost d'execució material, les despeses generals i el benefici industrial de l'oferta de l'empresa, i els honoraris dels professionals.
- No són subvencionables els tributs (impostos i taxes).
IMPORT DE LES SUBVENCIONS I LÍMITS
- La quantia màxima està en funció dels costos o despeses subvencionables. El pressupost de l’empresa haurà de ser desglossat per partides amb preus unitaris i totals per a cadascuna de les actuacions subvencionables.
- La quantia màxima per edifici no pot superar l'import que resulta de multiplicar 11.000 euros per cada habitatge i per cada 100 m2 de superfície útil de local.
L'import de la subvenció es calcula de la manera següent:
- Es multiplica l'import que s'indica a continuació pel nombre d'habitatges i per cada 100m2 de superfície útil de locals.
- 2000 euros per a les actuacions de conservació. Si simultàniament actuacions:
- De millora de la qualitat i sostenibilitat s'incrementarà en 1.000 euros més.
- De millora de l'accessibilitat, s'incrementarà en 1.000 euros més.
- 2000 euros per a les actuacions de millora de la qualitat i sostenibilitat de almenys un 30% sobre la situació prèvia. O de 5000 euros si es redueix almenys en un 50% la demanda energètica.
- 4.000 euros per a les actuacions en matèria d'accessibilitat.
La quantia màxima de les subvencions per edifici no pot superar el 35% del cost subvencionable. Amb l’excepció en matèria d'accessibilitat es pot arribar fins al 50%.
Els models dels impresos normalitzats de les sol·licituds es poden trobar en el portal Tràmits genca tramits.gencat.cat
Per més informació, presentació de documentació o aclariments al respecte, cal demanar cita prèvia al telèfon 93 860 07 00 o al correu electrònic habitatge@vallesoriental.cat