Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:28  |  25/01/2022

Data i hora oficial

El temps

DIJOUS GRAS DONA LA SORTIDA A LES FESTES DE CARNAVAL

  • Dijous Gras

    Dijous Gras

  • Arribada del Rei Carnestoltes

    Arribada del Rei Carnestoltes

19/2/2020

Demà, Dijous Gras, o Llarder, també conegut com el "Dia de l'ou i el porc", "Dia de la truita" o "Dijous de les Llardufes" (Empordà), serà el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català. Cau sempre en lluna nova.

 

El costumari d'aquest dia ve marcat pels àpats dins l’àmbit familiar protagonitzats per les truites i els ous barrejats amb la carn, les botifarres d’ou i la coca de llardons. Les celebracions a l'aire lliure són protagonitzades per jornades gastronòmiques dedicades als productes del porc, pels Concursos i Mostres de Truites realitzats pels alumnes de les escoles i altres col·lectius i pels aplecs gastronòmics.

 

Antigament era molt comú que aquests dies els infants fessin captes d'ous per les cases, per elaborar les truites i la resta d'exquisideses de la jornada. A Mallorca, on el Carnaval es coneix com els "Darrers Dies", és costum farcir les ensaïmades i les coques bambes de productes porcins, com la sobrassada barrejada amb codonyat o carabassa. El refranyer fa referència a aquesta jornada "Per Dijous Llarder botifarra menjaré" i "Per Dijous Gras, botifarra fins al nas".

 

A Montemló, igual que a moltíssimes poblacions de la resta del territori, s'espera l'arribada de sa Majestat el Rei Carnestoltes, que està anunciada per les 19 hores, a la Sala Polivalent. Data de modificació: 19/02/2020 13:02:57