Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

16:52  |  16/04/2021

Data i hora oficial

El temps

LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA I L'ONCE VISITEN MONS OBSERVANS

  • Visita a Mons Observans de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i de l'ONCE

    Visita a Mons Observans de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i de l'ONCE

  • Visita a Mons Observans de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i de l'ONCE

    Visita a Mons Observans de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i de l'ONCE

17/1/2017

El dilluns 16 de gener responsables de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i de l'ONCE van visitar l'assentament romà de Mons Observans per conèixer el nou itinerari de visita per a persones amb discapacitat visual i auditiva que s'està instal·lant al jaciment.

 

L'itinerari, impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i el Museu Municipal de Montmeló en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i de Montornès del Vallès, s'emmarca en un programa d'ajuts de la xarxa que, sota el nom de “La Mirada Tàctil”, desenvolupa accions destinades a adaptar les instal·lacions dels museus locals als públics amb discapacitat.

 

La visita fou presidida per Antoni Guil (alcalde de Montmeló), José A. Montero i Helena Ollé (alcalde i regidora de cultura de Montornès del Vallès respectivament) i la cap de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona (Ma Aurèlia Cabot) i va comptar amb la presència de diversos tècnics de la Diputació de Barcelona (Teresa Reyes, Lluís Rius i Josep Maria Llop), de l'ONCE (Anais García i Josep Pitarch) i dels ajuntaments de Montmeló (Montse Tenas) i Montornès del Vallès (Nicolau Guanyabens).

 

La comitiva, integrada per algunes persones amb discapacitat visual acompanyades dels seus gossos pigall va poder seguir, per primera vegada, el nou itinerari tàctil, que s'inicia amb una maqueta interpretativa instal·lada el passat mes de desembre a l'entrada del recinte. La maqueta, construïda amb ferro corten, reprodueix a escala l'aspecte que tenia l'antic praesidium romà de Can Tacó i es pot manipular per facilitar la comprensió de les diverses estances que conformaven l'edifici a mitjan segle II a de C.

 

El recorregut s'organitza en sis punts de visita tàctil que permeten descobrir el  jaciment a través de  les estructures arqueològiques conservades: les antigues parets de pissarra i de tàpia, les obertures corresponents a les antigues portes ja desaparegudes, etc. També es poden manipular alguns elements relatius a la rehabilitació arquitectònica que es va dur a terme entre els anys 2010 i 2012 per obrir el jaciment al públic, com les estructures de gabions que contenen les plataformes de graves o el perfil metàl·lic que reprodueix una de les antigues torres de l'edifici. Per tal de complementar l'itinerari en els propers mesos s'instal·laran rèpliques dels principals materials arqueològics recuperats a les excavacions i entre els quals destaquen les pintures murals romanes de primer estil pompeià que decoraven les estances de la planta noble de l'edifici.

 

L'itinerari es complementa amb set vídeos que ofereixen els continguts de la visita adaptats en àudio per a tothom i en el llenguatge dels signes per a la comunitat sorda signat i subtitulats per la comunitat sorda oralista. Els vídeos han estat editats per la Diputació de Barcelona i es poden visionar a través del canal de You Tube La Mirada Tàctil.

 

L'any 2008 la Generalitat de Catalunya va declarar el jaciment bé cultural d'interès nacional en la categoria de zona arqueològica. L'any 2013 va guanyar la Biennal Espanyola d' Arquitectura i Urbanisme i va resultar finalista als Premis FAD gràcies al projecte de rehabilitació arquitectònica que dirigí l'arquitecte Toni Gironès Saderra. Amb aquest nou itinerari Mons Observans es converteix en un dels primers jaciments arqueològics de Catalunya que disposa d'una visita adaptada per a persones amb discapacitat visual i auditiva.Data de modificació: 19/01/2017 15:42:06