Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:30  |  21/01/2022

Data i hora oficial

El temps

UN NADAL TRADICIONAL

  • Un Nadal tradicional

    Un Nadal tradicional

23/12/2016

A les comarques de Barcelona és ben fàcil poder gaudir d'un Nadal tradicional: per tot arreu se'n troben mostres de pessebres, espectacles de "Pastorets", misses del gall i pessebres vivents. L'oferta és tan gran que costa decidir-se! Per simplificar-te la vida, hem fet una selecció de les activitats més clàssiques, aquelles que sí o sí has de fer en algun moment. Si no pot ser aquest any, que sigui el vinent!

1. Mostres de pessebres i diorames 

Les comarques de Barcelona acullen a molts guardians del pessebrisme, una tradició ancestral que consisteix en representar amb figures el naixement de Jesús. Però entre les més belles i detallades escenificacions trobaràs la ruta de pessebres d'Olesa de Montserrat i la mostra a la sala del Refugi de Badalona.  

 

2. Pessebres vivents

La passió catalana per l'art del pessebrisme no es limita a aquests mons en miniatura. A pobles com Corbera de Llobregat, Gunyoles d'Avinyonet, Torres de Fals o Prats de Rei pots passejar físicament entre fogueres de pastors i persones treballant en oficis desapareguts, mentre centenars de veïns van representant diferents escenes de la vida de Jesús. Això sí: abriga't bé, que pot fer-hi molt de fred! 

 

3. Representacions dels "Pastorets"

Una altra de les activitats clàssiques del Nadal són les representacions dels "Pastorets", espectacles entranyables on els misteris de la Nativitat són interpretats per actors no professionals. Acostumen a fer-se en centres socials, sales parroquials, casinos o petits teatres municipals, la qual cosa diu molt del seu caràcter fresc i popular. Entre la gran quantitat de representacions que se'n programen a les comarques de Barcelona, t'encantaran les de Mataró, Arenys de Munt, Súria i Calaf. Però sobre tot no deixis d'assistir a una sessió a l'antiga colònia tèxtil de l'Ametlla de Merola: són els "Pastorets" més antics de Catalunya!

 

4. Misses del Gall i cant de les Sibil·la

La Missa del Gall, la tradicional homilia que commemora el naixement de Jesús, se celebra amb tota la màgia litúrgica a moltes esglésies. No obstant, les cerimònies que s'oficien als monestirs de Sant Cugat i Sant Jeroni de la Murtra durant la mitjanit del 24 de desembre són ben especials, i t'agradarà conèixer-les. 

 

 

Més informació:

 

Continguts relacionats:Data de modificació: 24/12/2016 12:48:24