Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

18:20  |  19/10/2020

Data i hora oficial

El temps

NOVA XERRADA SOBRE L'ICTUS I LES VOLUNTATS ANTICIPADES

  • Xerrada sobre l'ictus

    Xerrada sobre l'ictus

11/12/2016

l tècnic sanitari del CAP de Montmeló, Ernest Argilaga Molero, serà el conferenciant especialista que durà a terme la xerrada sobre ictus. La xerrada és aquest proper dijous 15 de desembre, a partir de les 19.30 hores, a la Sala de la Concòrdia de l'Ajuntament de Montmeló.

 

Ernest Argilaga Molero va ser infermer del Servei de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge, institució en la qual va treballar durant 40 anys. Ha estat secretari del Col·legi Oficial de Diplomats en Infermeria i del Consell de Col·legis de Catalunya, professor de postgraus en Cures Intensives de la Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Barcelona, Escola Universitària d’Infermeria i Fisioteràpia Blanquerna, i professor i organitzador de diversos cursos de postgrau i formació continuada.

 

En aquesta ocasió, Argilaga Molero, centrarà la seva ponència en la arítmia com una de les principles causes d'ictus. Es calcula que un 10%, de les persones majors de 60 anys pateixen algun tipus d'arítmia cardíaca i que un 2% no ho saben, és a dir, uns 40.000 catalans. L'arítmia cardíaca causada per la fibril·lació auricular és, al costat de la hipertensió, un dels factors de risc principals a l'hora de patir els ictus.

 

A Catalunya, se'n donen 13.000 cada any i és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. La major par dels pacients, un 45%, queda amb alguna discapacitat.


La xerrada tractarà tambè el tema de les voluntats anticipades: que són i com es tramita un testament vital.
El document de voluntats anticipades (DVA), també denominat testament vital, és un document dirigit al metge o metgessa responsable, en el qual una persona major d'edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, expressa les instruccions a tenir en compte quan es trobi en una situació en què les circumstàncies no li permetin expressar personalment la seva voluntat.
 
El document també serveix per designar un representant que actuï com a interlocutor o interlocutora vàlid o vàlida amb el metge o l'equip sanitari, en el cas que no pugui expressar la seva voluntat per ella mateixa. Aquest document s'ha de formalitzar, a través de notari o davant de tres testimonis.

 

Cal incorporar aquest document a la història clínica del pacient. Per tal de facilitar-ne l'accés als metges que l'han de tenir en compte, el DVA es pot inscriure al Registre de voluntats anticipades del Departament de Salut. D'aquesta manera el document queda incorporat a la història clínica compartida dels pacients i també pot ser visualitzat a la resta de l'Estat espanyol.Data de modificació: 15/12/2016 17:36:34