Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:36  |  08/08/2022

Data i hora oficial

El temps

L'ESCRIPTORA ANNA BALLBONA DESGRANA LA SEVA NOVEL•LA JOYCE I LES GALLINES AL CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA

  • Anna Ballbona a la Biblioteca de Montmeló

    Anna Ballbona a la Biblioteca de Montmeló

  • Lectura del manifest institucional del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

    Lectura del manifest institucional del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

  • Anna Ballbona a la Biblioteca de Montmeló

    Anna Ballbona a la Biblioteca de Montmeló

26/11/2016

L'escriptora i periodista local, Anna Ballbona, va ser la convidada d'aquest passat divendres, 25 de novembre, a la Biblioteca Municipal La Grua, dintre de les sessions que aquest equipament cultural organitza per apropar els escriptores locals i comarcals al Club de Lectura.

 

Abans de començar la xerrada, la regidora M.Jesús Prieto i la directora de la biblioteca, Fina Bassons, van llegir el manifest institucional del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.

 

Ballbona va parlar de la seva primera novel·la Joyce i les gallines que parteix de la veu d'una jove periodista de comarques, la Dora, que cada dia ha d'agafar el tren per baixar i pujar del Vallès Oriental, on viu, a Barcelona, on treballa. Una conversa entre un grup de pacients psiquiàtrics, les interferències veïnals que impedeixen una lectura reposada de L'ofici de viure, o rodes de premsa avorridíssimes generen una seqüència d'absurditats que fan que la protagonista entri en un estat de desencant i distanciament respecte a la realitat que l'envolta.

 

En aquest sentit, Ballbona va explicar al públic assistent, com va anar construint la idea motor del llibre. ¿És veritablement normal allò que es considera normal?; ¿qui són realment els bojos, els nois que es troba la Dora al tren quan surten de teràpia o hi ha altra mena de bojos amagats sota una certa normalitat?, tot mitjançant un relat fragmentari, una mena de joc, de paròdia, on l'humor i la ironia són elements narratius de vital importància per l'autora.

 

Ballbona va explicar, també, com les gallines, animals molt presents en la lectura, representen el punt de rebel·lió que fa que la Dora comenci la seva petita revolució per ser molt més visible, per escapar dels camins marcats i tirar endavant com sigui. Així mateix, l'autora va parlar de l'ambientació de la novel·la, de com a través de la residència de la Dora en un poble del Vallès Oriental i els seus trajectes en tren reivindica i fa visible una perifèria, d'origen pagès, que moltes vegades passa desapercebuda vers la ciutat.

 

Ballbona, que va respondre a diferents preguntes i curiositats dels assistents, va acabar la seva intervenció dient que la recent estança a la residència de creadors Faber d' Olot li ha permès avançar els seus projectes més immediats: una sèrie d'articles literaris que tenen com a fil conductor les notícies absurdes i la seva segona novel·la que girarà en torn a les relacions pares i fills.

 

Nascuda a Montmeló, Anna Ballbona, treballa com a redactora al diari El Punt Avui a més de col·laborar amb altres mitjans com l'edició del Vallès Oriental de El 9 Nou. Ha publicat dos llibres de poemes: Conill de gàbia i La mare que et renyava era un robot. La seva primera novel·la, Joyce i les gallines, ha estat l' obra finalista del Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2016. Des de fa uns mesos és l'autora de Capçalera de la nostra biblioteca.Data de modificació: 01/12/2016 17:41:01