Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

17:35  |  16/04/2021

Data i hora oficial

El temps

ANNA BALLBONA, AQUEST DIVENDRES, AL CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA LA GRUA

  • De capçalera, amb Anna Ballbona

    De capçalera, amb Anna Ballbona

24/11/2016

L'escriptora i periodista local, Anna Ballbona, torna a ser amb nosaltres, demà divendres, a les 20 hores, a la Biblioteca Municipal La Grua.

 

En aquesta ocasió, dintre de les xerrades que el Club de Lectura realitza cada últim divendres de mes. En l'acte, obert a tot el públic, Ballbona ens parlarà del procés de creació de la seva primera novel·la Joyce i les gallines, finalista del Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2016.

 

Entre el món rural i l'intel·lectual

Anna Ballbona apel·la a Joyce i les gallines entre dos mons: un de més intel·lectual i un altre de rural, el de la perifèria de Barcelona, sota l'esbós del Vallès Oriental. Es tracta d'una obra fragmentada que discorre per moltes històries a través de les vivències reals i mentals de la Dora, la seva protagonista, una periodista que viu en un poble del Vallès Oriental i que cada dia agafa el tren per baixar a Barcelona, on treballa fent informació local.

 

Una conversa entre un grup de pacients psiquiàtrics, les interferències veïnals que impedeixen una lectura reposada de L'ofici de viure de Cesare Pavese, un viatge al Dublín de Joyce i el sucre concentrat d'una cavalcada de Reis guarden una seqüència d'absurditats que faran que la protagonista, fastiguejada de les rutines de l'ofici, entri en un estat de distanciament respecte de la realitat, i pensarà en aquella gallina de casa que el seu pare va fer parar boja quan li va enganxar el cap amb la porta del corral. Aleshores, comença a fer accions singulars per canviar un munt de coses que es fan passar per normals i que de normals no tenen res. La Dora les identifica per subvertir-les.

 

Ballbona, desenvolupa a Joyce i les gallines una història sobre la manca de sentit existencial i la necessitat d'un pretext per tirar endavant com sigui. Amb un humor lacònic i descordat, traça el retrat d'una dona en transformació en un paisatge desdibuixat i un temps d'incertesa. Una novel·la travessada per l'absurd que posar el focus sobre les rutines periodístiques, els comportaments polítics o ciutadans que no haurien de ser como són.

 

Sobre l'autora

Nascuda a Montmeló, la periodista i escriptora Anna Ballbona treballa com a redactora  al diari El Punt Avui i col·labora amb altres mitjans, com El 9 Nou del Vallès Oriental i les revistes El Temps i Vallesos. Ha publicat dos llibres de poemes: Conill de gàbia (Labreu Edicions, 2012) i La mare que et renyava era un robot (Premi Amadeu Oller a poetes joves, Galerada, 2008).

 

El 2009 va rebre el Premi Salvador Reynaldos de Periodisme amb l'article "La ironia que ens manca", que reivindica escriptors i periodistes dels anys 20 i 30. El 2014 va ser seleccionada per fer una estada a la residència d'escriptors Ledig House, a l'estat de Nova York, per al projecte de Joyce i les gallines, la seva primera novel·la.

 

Des del mes de juliol, és l'autora de Capçalera de la biblioteca La Grua.Data de modificació: 24/11/2016 13:56:57