Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

18:45  |  23/03/2023

Data i hora oficial

El temps

LA BIBLIOTECA LA GRUA COL·LABORA AMB LA MARATÓ DE TV3

  • Conferència sobre l'ictus i lesions madul·lars i cerebrals traumàtiques

    Conferència sobre l'ictus i lesions madul·lars i cerebrals traumàtiques

20/11/2016

La 25a edició de La Marató de TV3 es farà el 18 de desembre i es dedicarà a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.

 

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindrà una discapacitat -motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió- amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens conviuen amb una discapacitat causada per un ictus.

 

Al món, cada any, l'ictus afecta prop de 17 milions de persones i causa la mort de 6. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur, ja que en tindran una de cada sis persones.

 

La Marató 2016, també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. D'altra banda, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat. Segons si la lesió és completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi, les conseqüències seran més o menys greus. En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d'aquestes lesions d'origen traumàtic: han baixat les produïdes per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.

 

En aquesta ocasió, la Biblioteca Municipal la Grua de Montmeló, organitza una conferencia divulgativa sobre l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. L'objectiu d'aquesta acció és donar a conèixer el tema que es tractarà a La Marató i despertar l'esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies. Coordinada per la Fundació La Marató de TV3 i amb el suport dels equipaments del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. La conferència correrà a càrrec d'Enric Fericgla Rovira, especialista en aquests temes i serà el proper dijous 24 de novembre a les 20 hores.Data de modificació: 23/11/2016 15:28:42