Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

12:13  |  28/03/2023

Data i hora oficial

El temps

MONTMELÓ AMB LA CAMPANYA PREN-TE EL POLS PER PREVENIR L'ICTUS

  • Pren-te el pols

    Pren-te el pols

  • Pren-te el pols

    Pren-te el pols

  • Pren-te el pols

    Pren-te el pols

24/11/2016

Fins al 20 de desembre es portarà a terme al nostre municipi la campanya Pren-te el pols, una campanya de detecció de l'arítmia entre les persones majors de 60 anys per tal de prevenir l'ictus.

 

Amb l'objectiu de conscienciar a la ciutadania, Pren-te el pols vol arribar a totes aquelles persones més propenses a poder tenir fibril·lació auricular i, d'aquesta manera, sensibilitzar respecte a una de les causes més freqüents d'ictus, per  treballar en la seva prevenció.

 

A la campanya s'han sumat ja més de 300 farmàcies i en el cas de la nostra població s'han adherit les tres existents: la farmàcia Fajas, la farmàcia Mil·lenari i la farmàcia Casulleras que ofereixen la possibilitat de prendre el pols gratuïtament a les persones que tinguin 60 anys o més i no estiguin diagnosticades d'arítmia. En cas de detectar-se un pols irregular, seran derivades al Centre de Salut Municipal.

 

Aquesta campanya també serà objecte de difusió dintre de les xerrades de salut que es venen realitzant periòdicament per part de la farmàcia Mil·lenari. En aquesta ocasió, el tema triat és El colesterol. La xerrada es farà el proper dimarts, 22 de novembre, al Casal de la Gent Gran i servirà, també, per tractar la importància de prevenir l'ictus.

 

A part de mobilitzar a l'acció als majors de 60 anys, aquesta iniciativa vol generar una cultura entorn de prendre's el pols, a fi que es converteixi en un hàbit de prevenció de la salut entre la població adulta i donar a conèixer la relació entre tenir una arítmia i la possibilitat de patir un ictus.

 

Aquesta campanya, impulsada pel Departament de Salut de la Generalitat, la Fundació ICTUS i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, es desenvolupa en els centres de salut, així com en les farmàcies, gràcies a la implicació de professionals mèdics, dels farmacèutics i farmacèutiques i dels ajuntaments que hi col·laboren. És una de les primeres accions que es portaran a terme a la nostra població lligades a la Marató de TV3, dedicada, aquest any, a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques que se celebrarà el 18 de desembre.

 

 

Què és l'ictus?

Es tracta d'una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell que consisteix en l'embussament o el trencament d'una artèria, fet que provoca que les cèl·lules cerebrals d'una part del cervell morin. Cada any 13.000 persones pateixen un ictus a Catalunya. És la primera causa de mort en dones i la tercera en homes i, gairebé, la meitat dels afectats queda amb alguna discapacitat.

 

Un de cada ictus s'atribueix a la fibril·lació auricular, que, juntament, amb la hipertensió, és un dels principals factors de risc de patir aquesta malaltia.

 

 

Què és la fibril·lació auricular?

És l'arítmia cardíaca més freqüent i multiplica per cinc el risc de patir ictus. Es produeix quan els batecs del cor no són rítmics, és a dir, quan la distància que separa cada batec no és la mateixa. Tot i que pot afectar persones de diferents perfils, el més habitual és la incidència en majors de 60 anys i afecta més les dones.

 

És per això que és tant important prendre's el pols de manera periòdica per un professional de la salut, per tal que les arítmies estiguin diagnosticades i rebien tractament.

 Data de modificació: 01/12/2016 20:07:32