Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:14  |  01/07/2022

Data i hora oficial

El temps

EL DOCUMENTAL LO ÚLTIM CITI MOSTRA EL DIA A DIA DE LES MONGES BENEDICTINES DE SANT PERE DE LES PUEL•LES I SANTA CLARA DE BARCELONA, DURANT LA GUERRA DE SUCCESSIÓ

  • Lo Últim Citi

    Lo Últim Citi

  • Lo Últim Citi

    Lo Últim Citi

22/11/2016

Lo últim citi. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara a la guerra de Successió, és el documental que es podrà veure el proper divendres, 25 de novembre, a les 19:00 h a la sala de la Concòrdia.

 

L'acte, organitzat pel Centre d'Estudis de Montmeló, comptarà amb la presència de les dues directores del documental: Coloma Boada, priora de Sant Benet de Montserrat i responsable del Servei d'Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines i Irene Brugués, arxivera en cap del Servei d'Arxius de la mateixa Federació.

 

El documental, que es va realitzar l'any 2014, mostra com van viure la guerra de Successió i el setge de 1714 els dos monestirs de monges benedictines de la ciutat de Barcelona que, a més a més, es trobaven situats a la muralla de llevant, per on es va produir el setge final de la guerra. Dos indrets monàstics a primera línia de foc que es van convertir en llocs estratègics durant tot el conflicte i més enllà.

 

El documental s'ha fet a través de la documentació conservada en els arxius d'aquests dos monestirs i ha comptat amb la participació dels principals historiadors del conflicte com Agustí Alcoberro de la Universitat de Barcelona, Joaquim Albareda de la Pompeu Fabra, Albert Garcia Espuche o l'arxiver de la parròquia del Pi, Jordi Sacasas, entre d'altres.

 

A aquest documental, que mostra la vida quotidiana de la Barcelona de l'època, s'afegeix el dia a dia d'un grup de dones que encara que hi vivien en un lloc tancat no estaven aïllades del seu context immediat, sinó que hi participaven de la vida econòmica, cultural i de culte, com a centres monàstics que eren, del voltant, dels barris de Sant Pere i de la Ribera.

 

El documental està basat en els múltiples testimonis escrits que s'han conservant en els arxius dels monestirs de monges benedictines de Barcelona. La seva projecció es complementarà amb una xerrada-debat entre els assistents i les dues directores.

 Data de modificació: 24/11/2016 11:11:30