Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:32  |  30/09/2022

Data i hora oficial

El temps

L'ESCRIPTORA NÚRIA PRADAS VISITA LA BIBLIOTECA DE MONTMELÓ

  • Núria Pradas al Club de Lectura de la Biblioteca de Montmeló

    Núria Pradas al Club de Lectura de la Biblioteca de Montmeló

  • Núria Pradas al Club de Lectura de la Biblioteca de Montmeló

    Núria Pradas al Club de Lectura de la Biblioteca de Montmeló

31/10/2016

La reconeguda escriptora Núria Pradas va passar el divendres 28 d'octubre a la biblioteca La Grua de Montmeló, per parlar sobre la seva obra La noia de la biblioteca amb el club de lectura.

 

La noia de la biblioteca és una novel·la històrica ambientada en la Barcelona de començaments del segle XX, una ciutat revoltada pels moviments socials i sindicals que viu immersa en profundes transformacions. La novel·la arranca amb els aldarulls de la Setmana Tràgica del 1909, fets que marcaran la vida de les germanes Solé i, en certa manera, la de tota la ciutat. Unes germanes que lluitaran a la seva manera per aconseguir els seus respectius somnis: l'una, la Conxa, a través de la lluita sindicalista, i l'altra, la Núria, a través de la cultura i l'incipient consciència feminista.

 

L'obra, que porta per subtítol la novel·la sobre la creació de la Biblioteca de Catalunya, ens explica, certament, com es va gestar la Biblioteca de Catalunya: els seus primers treballadors i bibliotecàries que van desenvolupar els objectius, encara que és també una narració on es desenvolupen altres històries prou interessants.

 

L'escriptora va descobrir moltes coses sobre els diferents personatges i trames de l'obra. Els va analitzar a fons i va explicar les influències personals que la van portar a caracteritzar cada un dels protagonistes de la novel·la. També va explicar la seva metodologia de treball, així com molts detalls històrics i documentals de l'època en què transcorre l'obra.

 

Núria Pradas va néixer al barceloní barri del Poblenou, filla d'una generació a la qual, segons les seves pròpies paraules "li van ser negades moltes coses, entre aquestes la cultura pròpia". Es va llicenciar en Filologia Catalana l'any 1980 i va començar a impartir classes de Llengua i Literatura Catalana en diverses escoles i instituts.

 

Va publicar el seu primer llibre l'any 1995, iniciant així una tasca literària que s'ha mogut sempre en l'àmbit de la literatura infantil i juvenil. Va ser guardonada amb el Premi Carlemany, l'any 2012 amb Sota el mateix cel i ha publicat una quarantena d'obres literàries. La noia de la biblioteca és la seva primera novel·la per a adults.Data de modificació: 03/11/2016 20:36:10