29/10/2016
La recol·lecció de bolets al bosc és una pràctica habitual per part de moltes persones durant aquests dies de tardor.
Durant els darrers cinc anys s’han notificat a l’Agència de Salut Pública de Catalunya 30 brots d’intoxicacions per bolets amb un total de 92 persones afectades, 23 d’ hospitalitzades i 3 defuncions.
Catalunya gaudeix d'una coneguda tradició boletaire. En arribar les pluges de la tardor, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l'afany de passar una estona d'esbarjo i omplir de bolets els cistells. Però cal vigilar: algunes espècies són tòxiques i molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblant fan que es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot mortals. El criteri bàsic per evitar-les és consumir únicament aquells bolets que se saben identificar sense cap mena de dubte.
Entre les espècies variades de bolets que creixen als boscos catalans, n'hi ha de comestibles i de tòxics. Els bolets comestibles més freqüents a Catalunya són la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta.
Com que el perill principal d’aquesta pràctica és el consum d’espècies tòxiques perquè no s’han identificat correctament la Societat Catalana de Micologia i l’Agència de Salut Pública de Catalunya recorden els consells i donen recomanacions per aprendre a identificar els bolets i evitar les intoxicacions. Entre aquestes recomanacions i com a novetat s’ha posat a disposició de tothom un espai de consulta per poder identificar aquelles espècies de les que es tenen dubte
Més informació a:
Agència Catalana de Seguretat Alimentària
C/ Roc Boronat, 81-95 4t | 08005 Barcelona | Tel. 935 513 900 | Fax 935 517 503
acsa@gencat.cat | http://acsa.gencat.cat/ | acsa.gencat.cat/ca/detall/Bolets
Data de modificació: 03/11/2016 17:58:43
© Ajuntament de Montmeló
Plaça de la Vila, 1
08160 - Montmeló
Tel. 935.720.000
Fax. 935.720.420