Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

10:48  |  13/04/2021

Data i hora oficial

El temps

L'ÀREA DE SALUT INFORMA SOBRE L'ENTEROVIRUS

 • Enterovirus

  Enterovirus

 • Cartell informatiu de l'Àrea de Salut, sobre l'enterovirus

  Cartell informatiu de l'Àrea de Salut, sobre l'enterovirus

18/5/2016

El Departament de Salut va emetre ahir un succint comunicat en el qual anunciava uns quaranta casos de nens menors de sis anys amb afeccions neurològiques agudes per enterovirus, "la gran majoria dels quals han evolucionat favorablement".


Tots els hospitals i pediatres han estat avisats i han rebut un protocol d'actuació davant d'un tipus d'enterovirus -un calaix de sastre amb més d'un centenar de serotips diferents responsables de quadres ben diversos- que ara està donant aquests símptomes d'encefalitis o paràlisi flàccida aguda. Aclareixen que es tracta d'un tipus no pòlio (aquesta malaltia la causa també un enterovirus).

 

Aquests patògens solen aparèixer cada primavera i tardor i habitualment provoquen símptomes de refredat i en ocasions han afectat greument nens amb asma, com va passar als EUA el 2014. També causen faringitis, problemes intestinals o meningitis asèptica. I segons el protocol que han rebut els hospitals, "habitualment l'evolució d'aquestes infeccions és lleu, autolimitada i sense seqüeles". Només en poques ocasions, com ha passat en les últimes dues setmanes, s'han observat quadres neurològics greus.

En el seu breu comunicat, el Departament de Salut de la Generalitat demana als pares que extremin les mesures higièniques (l'enterovirus es contagia per via fecal-oral i respiratòria), "com rentar-se les mans amb aigua i sabó". I recomanen consultar el pediatre si el nen té "somnolència, decaïment, tremolors o algun altre símptoma neurològic acompanyat de febre".

 

QUÈ ÉS L'ENTEROVIRUS?

Els enterovirus són un gènere de virus ARN que circulen àmpliament entre la població i afecten milions de persones en tot el món cada any. Aquest gènere de virus inclou més de 100 serotips diferents que són responsables de quadres diversos, comuns en la població infantil. Majoritàriament produeixen quadres lleus i autolimitats i sovint les infeccions són asimptomàtiques.

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria i predominen durant l’estiu i la tardor. Les persones amb infeccions asimptomàtiques també poden excretar el virus.

 

Síptomes

Aquests virus causen amb freqüència una malaltia febril inespecífica lleu i autolimitada que sovint acaba produint infeccions asimptomàtiques.

Els símptomes dels quadres que ocasionen més freqüentment poden incloure:
• febre
• secreció nasal, esternuts, tos
• erupcions a la pell
• butllofes a la boca
• malestar general i dolors musculars
També poden causar altres quadres que són: faringitis, símptomes gastrointestinals i meningitis asèptica. En ocasions, s’ha observat l’aparició de quadres neurològics més greus.

 

Tractament

Les persones amb malaltia lleu causada per enterovirus normalment només necessiten tractament dels símptomes. Generalment, es recuperen completament. No obstant això, algunes malalties causades per enterovirus poden requerir hospitalització i administració del tractament recomanat en cada cas.

 

Prevenció i control

 • És molt important el manteniment de mesures higièniques estrictes, amb atenció especial al rentat de mans i la higiene dels infants i d’altres persones infectades i de les convivents.
  Rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers.
 • Evitar contacte estret amb persones infectades.
 • Evitar la transmissió respiratòria del virus cobrint-se en tossir o esternudar amb un mocador d’un sol ús o la part interna del colze, i no amb les mans.
 • Netejar i desinfectar freqüentment les superfícies que puguin haver estat contaminades.
 • Romandre a casa durant la malaltia i evitar que els nens malalts assisteixin a l'escola.
 • En cas de dubtes, adreçar-vos al 061 CatSalut Respon, les 24 hores del dia, tots els dies de l’any

 

Més informació: canal salut gencatData de modificació: 19/05/2016 17:59:35