Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

21:27  |  13/04/2021

Data i hora oficial

El temps

EL CAP MONTMELÓ COMPTA AMB CINC DISPENSADORS DE GEL ANTISÈPTIC DE MANS PER A LES PERSONES USUÀRIES

  • La seguretat alimentària també està a les teves mans

    La seguretat alimentària també està a les teves mans

2/8/2018

Les mans són transmissores d'infeccions en els centres d'assistència sanitària i en la indústria. Alhora, es reconeix que només els productes desinfectants per fregament a base d'alcohol ofereixen una protecció segura davant la transmissió de malalties a través de les mans.

 

Per aixó des del mes de maig, del centre d'atenció primària de Montmeló disposa de cinc punts amb dispensadors de gel antisèptic per a les persones usuàries. També disposen  d'aquest mitjà de desinfecció les diferents consultes del CAP, per a l'ús del col·lectiu professional del centre.

 

El gel sanitizant és un producte antisèptic emprat per aturar la propagació de gérmenes. La quantitat d'alcohol en la seva composició varia entre el 60% i el 65%, sent la quantitat més comú el 62%. Els gels sanitizants amb una quantitat d'alcohol del 65% maten un 99,9% de les bacterias de les mans en 30 segons, i maten entre un 99,99% i un 99,999% de les bacteries en un minut.

 

 

La higiene de mans és un element clau en la seguretat alimentària

 

Moltes toxiinfeccions alimentàries poden ser evitades amb una bona higiene de les mans. A les mans pot haver-hi microorganismes patògens que es poden transmetre als aliments. A través de les mans, els draps i els estris de cuina es poden dispersar els bacteris i contaminar els aliments, de manera que s'afavoreix la contaminació encreuada.

 

Per això és important recordar que cal rentar-se les mans abans de començar a manipular aliments, desprès de tocar aliments crus, cada cop que es manipulen escombraries, diners, cartrons, etc., i també quan es toquen animals i aliments per animals.

 

Aquest hàbit s'ha de mantenir al llarg de tota la cadena alimentària, des de la producció primària fins als consumidors finals, és a dir, també a les llars.

 

La Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria considera que la deficient higiene de mans abans manipular aliments és un factor de risc important i universal per a la contaminació dels aliments.

 

La higiene de mans té un paper destacat en una bona part de les toxiinfeccions alimentàries declarades anualment, tant a l'àmbit domèstic com a la resta de la cadena alimentària. Els brots associats a la manipulació higiènica deficient i als manipuladors infectats suposen al voltant del 25% dels brots totals, com és el cas del brot de norovirus a Suècia relacionat amb tomàquets, en què va haver-hi més de 400 afectats.

 

La correcta capacitació dels manipuladors facilita el compliment de les bones pràctiques higièniques i, per reforçar els consells existents, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha elaborat una infografia amb recomanacions sobre quan i com és necessari rentar-se les mans per a evitar les toxiinfeccions alimentàries.

 

Finalment, cal recordar que la utilització de guants pot donar una falsa sensació de seguretat i fer que es descuidi el necessari rentatge de mans que s'ha de realitzar fins i tot amb els guants posats.

 

El rentat de mans. Un element clau en la seguretat alimentàriaData de modificació: 08/08/2018 20:48:09