Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

09:09  |  21/03/2023

Data i hora oficial

El temps

EL CENTRE D'ESTUDIS DE MONTMELÓ PRESENTA UN NOU VOLUM SOBRE LA HISTÒRIA DEL MUNICIPI

  • Aproximació a la història de Montmeló. S XVIII i XIX

    Aproximació a la història de Montmeló. S XVIII i XIX

14/4/2016

Aproximació a la història de Montmeló. S XVIII i XIX és el nou llibre que el Centre d'Estudis de Montmeló (CEM), presentarà el proper dijous, 21 d'abril, a les 19:00, a la sala de la Concòrdia. L'acte de presentació anirà a càrrec de l'historiador del Grup de Recerca DIDPATRI de la Universitat de Barcelona i veí de Montmeló, David Gesalí.

 

Aquest nou volum sobre la nostra història local consta de 706 pàgines, de les quals més de la meitat són transcripcions de documents, el que fa que sigui la primera publicació extensa sobre aquest període històric. Fins ara, els treballs es reduïen a temes molt puntuals que no superaven la desena de pàgines.

 

La població i el terme amb la formació del carrer Vic, l'aigua amb la Mina Vella i les basses i els pous de glaç, la Guerra de Successió amb Felip V a l'hostal de la Grua o el Sometent i el comerç de Marià Mateu amb Amèrica són alguns dels fets més rellevants del segle XVIII que el lector trobarà en aquestes pàgines. Respecte al segle XIX, el llibre es centra en la població i l'economia, la destrucció dels arxius el 1808, la xarxa de camins en el segle XIX, el ferrocarril i algunes curiositats com el Sant Crist de la Grua, entre altres fets.

 

L'edició d'aquest llibre ve acompanyada d'una gran tasca per part del CEM en la recerca, transcripció i traducció del llatí de documents consultats en diferents arxius com el del Monestir de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona, el de la Corona d'Aragó, el Diocesà de Barcelona i el General Simancas, entre altres. Per tant, amb la seva publicació, es posa a l'abast de tothom aquesta documentació i permet que en un futur altres estudiosos puguin elaborar treballs més concrets sobre la nostra història local.

 

Aproximació a la història de Montmeló. S XVIII i XIX

 

El CEM es va constituir a finals de l'any 1992 i el 1994, amb el suport de l'Ajuntament, es van començar a editar els volums de la sèrie Aproximació a la història de Montmeló, que es va iniciar amb el dedicat als segles X fins al XII. Al seu inici es comptava amb la important col·laboració de l'historiador Amanç Fernàndez Torregrossa. Abans, però, de la constitució del CEM, alguns dels seus membres actuals ja publicaven treballs a la revista Montmeló, Portaveu del Poble, entre 1980 i 1987.


Entitat


Data de modificació: 15/04/2016 10:13:47