Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:07  |  21/03/2023

Data i hora oficial

El temps

El Voluntariat per la Llengua a Montmeló

  • Cursos de català per a adults a Montmeló

    Cursos de català per a adults a Montmeló

23/2/2016

Des de l’Oficina de Català es promou el Voluntariat per la llengua, és una activitat que pretén que la gent que vulgui practicar el català pugui fer-lo servir a partir de persones voluntàries del poble que ofereixen una hora a la setmana per conversar. Des de l’octubre que començà el programa del Voluntariat per la llengua, hi ha 25 parelles lingüístiques que es troben i parlen en català, això significa que hi ha una cinquantena de persones disposades a practicar la llengua.

 

A Montmeló estem acabant la 23a edició del Voluntariat per la llengua i al març començarem una nova edició amb l’objectiu d’aconseguir que els aprenents, gent que vol agafar fluïdesa a l’hora de parlar en català, puguin sentir-se còmodes parlant en català. Alhora busquem gent catalanoparlant disposada a dedicar una estona a aquests aprenents lingüístics de català.

 

Tant els aprenents com els voluntaris lingüístics comparteixen moments, s’expliquen històries i sempre en català. Hem convidat una parella lingüística perquè ens expliquin la seva experiència. En aquesta ocasió tenim una parella poc habitual, la voluntària és de Cuba i l’aprenenta és de Catalunya.

 

Ana i Eli, parella llingïística del Voluntariat per la llengua

Ana i Eli, parella llingïística del Voluntariat per la llengua

 

VOLUNTÀRIA CUBANA I APRENENTA CATALANA

La llengua les uneix i la practiquen fent esport.

Ana Rodríguez - aprenenta

Elizabeth Baños - voluntària

 

L’Eli, una cubana que fa uns quants anys que és a Catalunya, estudia català, de fet ara ja es traurà el nivell C2 i treballa a la biblioteca La Grua; és una de les voluntàries lingüístiques de Montmeló. I per una altra banda hi ha una aprenenta lingüística, l’Ana, que malgrat haver nascut a Catalunya, el seu entorn no li ha facilitat practicar el català.

 

Ambdues es coneixen de vista de fa molts anys, d’haver coincidit en algun aniversari infantil, de veure’s pel poble...però ara, s’han trobat a la biblioteca, on l’Eli recomana lectures a l’Ana i li proposa d’adreçar-se sempre en català. A l’ aprenenta li fa vergonya, no s’atreveix a parlar en català i la falta de costum la frena a practicar-lo; de fet , només un 10% del dia a dia el fa en català; en canvi l’Eli gairebé parla català tot el dia a la feina i en el seu entorn.

 

A partir de les lectura de la biblioteca, s’han anat coneixent i ara, com a mínim un cop a la setmana van a fer exercici per les rodalies de Montmeló. L’Eli està contenta de fer el Voluntariat, malgrat que li costa mantenir el català tenint en compte que es coneixien en un àmbit castellà. L’Ana, l’aprenenta catalana, aquestes trobades li estan servint per perdre la vergonya a parlar en català a l’hora d’adreçar-se a la gent.

 

És una de les parelles lingüístiques de la 23a edició del Voluntariat per la llengua que tenim al poble, la qual començant per la llengua i la cultura, i seguint per l’esport i la psicologia han sabut fer un bon tàndem, i com diuen elles, s’equivoquen, s’equivoquen molt, cometen molts errors, però tot aprenentatge es basa en els errors.


Entitat


Data de modificació: 25/02/2016 17:15:14