Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:34  |  25/03/2023

Data i hora oficial

El temps

Montmeló commemora el Dia Internacional dela Dona, amb la realització de l'obra "Neus Català, un cel de plom"

  • Neus Català, un cel de plom

    Neus Català, un cel de plom

  • Neus Català, un cel de plom

    Neus Català, un cel de plom

1/3/2016

La lectura del manifest i "Dones entre paraules" completaran les activitats dedicades a la igualtat de la dona.


La sala Polivalent serà l'escenari de l'obra protagonitzada per la coneguda actriu Mercè Arànega, "Neus Català, un cel de plom".
Una història que crida per ser coneguda, una actriu en estat de gràcia i una direcció impecable fan de l'adaptació de la biografia de Neus Català escrita per Carme Martí un espectacle impactant, emotiu, necessari amb un únic però, una escenografia tan conceptual que resulta prescindible.

 

Mercè Arànega es posa a la pell  d’una dona singular, una heroïna anònima. Ella és la pagesa del Priorat que travessa la frontera cap a França amb 180 nens i nenes durant l’èxode republicà. És la dona empresonada i maltractada per col·laborar amb la Resistència a la presó de Llemotges. És la dona internada en el camp d’extermini de Ravensbrück. És la dona capaç de superar l’horror i tornar a viure un cop alliberada, i fins i tot tenir dos fills malgrat els experiments nazis per esterilitzar-la. És la dona que ha lluitat perquè aquella barbàrie no s’oblidés. La vida de Neus Català és un exemple de coherència, de solidaritat i de lluita sense escarafalls. I, a més, és un testimoni d’allò que ningú no hauria d'ignorar, perque en l’exercici de la memòria històrica hi ha la vacuna contra l’horror.

 

La dramatúrgia de Josep Maria  Miró ('El principi d’Arquimedes') traça un perfil complet. No sembla que li manqui res i ben segur que res no li sobra. La direcció de Rafel Duran eludeix el tremendisme en benefici d’una torbadora sobrietat en una narració directa i precisa que reviu les emocions. Arànega fa un brillant exercici de contenció per apropar-nos imatges i fets, per colpir-nos sense dramatismes ni plors. Queden les llàgrimes dels espectadors. Ella, que en els camps de concentració va dir i repetir: "No em fareu plorar". No se la perdin.


Aquesta excel·lent obra teatral, serà l'activitat central que commemorarà el Dia Internacional de la Dona a Montmeló. El dissabte 5 de març de 2016 a les 21 hores, Mercè Arànega es posarà a la pell de Neus Català en l'escenari de la Polivalent. Just abans que comenci l'obra, es llegirà el Manifest del Dia de la Dona d'enguany.

 

Dones entre paraules a Montmeló


Per a completar les activitats entorn al Dia de la Dona, el dijous 10 de març a partir de les 20 hores, tindrà lloc a la biblioteca municipal La Grua, la quarta edició de "Dones entre paraules". Es tracta d'una lectura conjunta de fragments d'obres literàries d'escriptores. És una activitat que cada any té millor acceptació i participació, on totes aquelles persones que ho desitgin poden recitar un poema o un fragment de narració.

 

Sobre Neus Català

 

La vida de Neus Català (1915), la darrera supervivent catalana del camp d'extermini de dones de Ravensbrück, és la història viva d'un segle i d'una lluita constant.

 

 Quan va ser capturada i deportada als camps de Ravensbrück i de Holleischen va conèixer l'infern, però també la solidaritat i la germanor sense límits: "Envoltada de dones amigues i de dones desconegudes que patien el mateix destí que jo, em sentia sola i a la vegada em sabia acompanyada. En la nostra immensa solitud ens teníem les unes a les altres." Va sobreviure a l'horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre companyes. Quan van ser alliberades, es van prometre no oblidar.

 

 Si conviure amb l’horror és insuportable també ho és intentar sobreviure’l i intentar viure amb una suposada “normalitat”, sobretot quan la majoria de les persones del voltant manifesten constantment la voluntat d’oblidar el passat. Neus Català, fidel a la seva incansable lluita per la memòria, va escriure el llibre De la resistencia y la deportación: 50 testimonios de mujeres españolas.

 

Els seus records, novel·lats per Carme Martí al llibre UN CEL DE PLOM amb una sensibilitat i una intensitat extraordinàries, són autèntiques lliçons de vida convertides en una llarga històriaData de modificació: 22/02/2021 11:08:43