Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

22:43  |  20/04/2021

Data i hora oficial

El temps

4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer

 • Vida sana contra el càncer

  Vida sana contra el càncer

4/2/2016

El càncer és una de les principals causes de mort a Espanya. Un de cada tres homes i una de cada quatre dones seran diagnosticats de càncer al llarg de la seva vida. Aproximadament el 40% dels càncers es podrien evitar.

El dia 4 de febrer va ser instaurat l'any 2000 com a Dia Mundial Contra el Càncer amb l'objectiu d'augmentar la conscienciació i mobilitzar la societat per avançar en la prevenció i control d'aquesta malaltia.

La Unió Internacional contra el Càncer (UICC), de la qual és membre l'aecc, lidera la campanya mundial destinada a eradicar mites i concepcions errònies que encara existeixen sobre el càncer i fa una crida al compromís per reduir l'impacte que aquestes malalties tenen en la població, tant a través de mesures de prevenció i detecció precoç, com d'accés a tractaments i cures eficaces.

 

Què és el càncer
Les cèl·lules del cos són la unitat més bàsica de vida. S’agrupen i formen els teixits que, al seu torn, constitueixen els òrgans del cos com ara els pulmons, el fetge, etc.

 

Normalment les cèl·lules creixen i es divideixen per formar noves cèl·lules que el cos necessita. Quan envelleixen i moren són reemplaçades per les noves. A vegades aquest cicle es pot alterar: les cèl·lules no moren quan ho haurien de fer i alhora en van creant de noves, de manera que el cos disposa d’un excés de cèl·lules que no necessita. Aquestes cèl·lules poden formar una massa o un teixit que es denomina tumor.

 

Els tumors poden ser benignes o malignes:

 • Tumors benignes: no són càncer. Les seves cèl·lules no envaeixen altres parts del cos, generalment es poden treure i no solen tornar a aparèixer.
  Tumors malignes: sí que són càncer. Les cèl·lules d’aquests tumors poden envair teixits propers o bé disseminar-se per altres parts del cos. El fet de disseminar-se des d’una part del cos a una altra s’anomena metàstasi.

Sota el nom del càncer s’engloben més de cent tipus diferents de càncer. Les principals categories són les següents:

 • Carcinoma: el càncer s’inicia a la pell o als teixits que envolten els òrgans interns.
 • Sarcoma: el càncer comença en els ossos, els cartílags, el greix, els músculs, els vasos sanguinis o en altres teixits connectius o de suport.
 • Leucèmia: s’inicia en el teixit formador de les cèl·lules sanguínies, com és la medul·la òssia, on es generen cèl·lules anormals que entren a la sang.
 • Limfoma i mieloma: aquests càncers s’inicien en els cèl·lules del sistema immunitari (de les defenses).
 • Sistema nerviós central: el càncer comença en els teixits del cervell i la medul·la espinal.

Generalment el càncer rep el nom del lloc on comença, com ara càncer de mama si comença a la mama. En el cas que, per exemple, es produís metàstasi als ossos, el nou tumor tindria el mateix tipus de cèl·lules que el tumor on s’hagués iniciat (tumor primari). Per tant no s’anomenaria càncer d’ossos, sinó càncer de mama amb metàstasi òssia.

 

Vida sana contra el càncer


Prevenció
La prevenció, també anomenada prevenció primària, consisteix a aconseguir disminuir o eliminar l'exposició als riscos coneguts que es relacionen amb el desenvolupament d'alguns tipus de càncer comuns.

 

S'estima que entre 5 i 7 casos de cada 10 estan relacionats amb certs factors de risc vinculats a l'estil de vida.

 

Xerrada sobre el càncer

Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, l'àrea de Salut Pública i Comunitària de l'Ajuntament, amb el suport de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, ha organitzat aquesta tarda, 4 de febrer a la Sala de la Concòrdia, una conferència sobre els Aspectes Psicològics del Càncer, a càrrec de Mireia Golobardes, psicooncòloga de l'AECC de Barcelona.Data de modificació: 04/02/2016 15:26:47