Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

10:47  |  07/07/2020

Data i hora oficial

El temps

Fotografies esfèriques de Mons Observans

  • Fotografies esfèriques de Mons Observans

    Fotografies esfèriques de Mons Observans

  • Fotografies esfèriques de Mons Observans

    Fotografies esfèriques de Mons Observans

20/1/2016

El diumenge 17 de gener es va celebrar a l'assentament romà de Mons Observans una matinal fotogràfica per presentar les fotografies esfèriques que el fotògraf granollerí Joel Mesas ha creat del jaciment. El punt d'informació de Mons Observans es va omplir de gom a gom per veure aquestes imatges que permeten fer un recorregut virtual per espais del jaciment que habitualment no estan oberts al públic i contemplar amb tot detall les estructures arqueològiques sense haver-les de trepitjar. Els espais escollits pel fotògraf van ser el pati central del praesidium i les dues grans cisternes on, a l'època romana, s'emmagatzemava l'aigua de la pluja per al proveïment de l'edifici. Les fotografies ofereixen una imatge detallada i exhaustiva d'aquests espais. A més, amb un sol clic del ratolí permeten visualitzar les peces que hi van descobrir els arqueòlegs que les van excavar, els dibuixos que reprodueixen l'aspecte que tenien aquestes mateixes estructures fa més de 2.000 anys o, fins i tot, la minuciosa feina de les restauradores que van consolidar parets i paviments per garantir-ne la conservació. Un cop acabada la presentació es va organitzar una xerrada taller per conèixer el procés d'elaboració d'una fotografia esfèrica. Actualment aquestes imatges es poden veure a la pàgina web www.esfera13.com. A partir del 25 de gener també  s'incorporaran a les pàgines web del jaciment (www.monsobservans.cat) i de l'Ajuntament de Montmeló (www.montmelo.cat).

 

 

Espai fotogràfic

 

La relació de Mons Observans amb el món de la fotografia es va iniciar l'any 2004, quan es van encarregar els serveis dels fotògrafs Joel Mesas i Esteve Teixidó per documentar les estructures arqueològiques que anaven sortint a la llum en cada nova campanya d'excavació. D'aquesta manera, es va anar formant un banc d'imatges que reprodueix amb tot detall l'evolució que ha experimentat el jaciment en aquests darrers anys, tant a nivell d'intervenció arqueològica com arquitectònica i paisatgística. Tota aquesta feina va veure el seu primer fruit l'any 2012 quan, amb motiu de l'obertura del jaciment al públic, es va presentar el documental "Un jaciment per descobrir" que actualment es pot veure al Punt d'Informació de Mons Observans.

 

A partir d'aleshores, la programació del jaciment ha inclòs, any rere any, tallers i activitats fotogràfiques que han permès incrementar el banc d'imatges i consolidar aquesta relació amb el món de la fotografia. Des de l'any 2013 s'han organitzat tres edicions dels tallers de fotografia nocturna i diverses matinals fotogràfiques destinades a conèixer i documentar el patrimoni històric, arqueològic i paisatgístic de la muntanya de les Tres Creus. Així mateix, i gràcies a la participació de les associacions fotogràfiques de Montmeló i Montornès del Vallès, s'han organitzat algunes accions fotogràfiques col·lectives que han proporcionat imatges totalment inèdites del jaciment, com l'acció "Mons  Observans a cop de flash" que l'any 2014 va permetre obtenir una imatge nocturna de les estructures arqueologiques il·luminades només amb els flashos dels participants.

 

Entrega de premis del ral·li fotogràfic 2015

Entrega de premis del ral·li fotogràfic 2015

 

El diumenge també es va fer l'entrega de premis del ral·li fotogràfic celebrat l'11 d'octubre de 2015 al jaciment amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni. Hi van participar 17 persones que van presentar un total de 48 fotografies que optaven a dos premis en les categories de "Viu Mons Observans" i "Entorn". Les guanyadores de la primera categoria, que estava dedicada a les dues millors fotografies representatives de les activitats que es van dur a terme aquell dia al jaciment, van ser Marta Escosura de Parets i Esther Molina de Montornès del Vallès. Els premis de la segona categoria dedicats a les dues millors fotografies del jaciment i el seu entorn van recaure en David Pérez de Sant Celoni i José María Ramírez de Montornès. La regidora de cultura Carme Palacios va entregar els premis d'ambdues categories. Les fotografies guanyadores formaran part d'una exposició que s'organitzarà al llarg de l'any 2016 al punt d'informació del jaciment i que també recollirà fotografies dels tallers efectuats des de l'any 2013 ençà a Mons Observans.

 

 

MEDIA I WEBSData de modificació: 21/01/2016 17:24:51