Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:59  |  16/04/2021

Data i hora oficial

El temps

Anna Ballbona (Montmeló, 1980) finalista del Premi Anagrama de novel·la, amb el llibre "Joyce i les gallines"

  • Albert Forns i Anna Ballbona, protagonistes del Premi Anagrama 2016

    Albert Forns i Anna Ballbona, protagonistes del Premi Anagrama 2016

19/1/2016

El periodista i escriptor Albert Forns (Granollers, 1982) ha guanyat el I Premi Llibres Anagrama de Novel·la, que cerca descobrir i potenciar la creació literària en llengua catalana, amb l'obra 'Jambalaia'.

 

Els Premis Anagrama d'Novel·la, que és van donar a conèixer ahir 18 de gener de 2016, han tingut un clar protagonisme vallesà. El primer premi ha estat per a Albert Forns, de Granollers, i la finalista ha estat la periodista i escriptora montmelonina, Anna Ballbona.

 

En un ambient molt cool al bar del CCCB, Jorge Herralde va inaugurar el I Premi Llibres Anagrama de novel·la acompanyat d’Isabel Obiols, que va ser l’encarregada de llegir l’acta de l’esdeveniment. Els protagonistes de la tarda, dos joves periodistes del Vallès Oriental: Albert Forns (Granollers, 1982) i Anna Ballbona (Montmeló, 1980); guanyador i finalista del premi amb Jambalaia i Joyce i les gallines.

 

Tant l’un com l’altra es van mostrar molt entusiasmats per la publicació de les seves novel·les i van valorar especialment la decisió d’Anagrama d’editar en català. Jorge Herralde va destacar la nombrosa participació d’autors joves en la convocatòria i va assegurar que aquest nou premi “ha vingut per quedar-se”. El jurat el van formar Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Isabel Obiols i Jorge Herralde.

 

Pel que fa a Forns i Ballbona, a banda de ser periodistes i vallesans, hi ha una altra cosa, gens circumstancial, que els uneix: tots dos van ser seleccionats per fer una estada a la residènciaLedig House (a l’estat de Nova York) per escriure les seves respectives novel·les en el marc del programa Writers OMI de l’OMI International Arts Center, que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull. La Ledig House és una casa d’escriptors (per escriptors) vinguts d’arreu del món amb doctrina i disciplina literàries molt diverses. 

 

Albert Forns hi va escriure Jambalaia, un llibre de viatges sobre un poblet de pescadors reciclat en santuari de surfers i hipsters de Nova York; el dietari d’un jove creador que descriu les seves neures mentre intenta mantenir a ratlla una epidèmia d’insectes; un assaig sobre la gentrificació i el neuromàrqueting, l’obesitat i els efectes de la dispersió urbana en la salut física i mental dels nord-americans; un estat de la qüestió sobre la pornografia en l’era d’Internet. I també una història d’amor –o unes quantes. Herralde es va referir a Jambalaiacom “una novel·la sobre el síndrome de la segona novel·la”.

 

Anna Ballbona

Anna Ballbona

 

Anna Ballbona hi va desenvolupar Joyce i les gallines, una història sobre la manca de sentit existencial i la necessitat d’un pretext per tirar endavant com sigui. Una conversa entre un grup de pacients psiquiàtrics, les interferències veïnals que impedeixen una lectura reposada de L’ofici de viure (d’Italo Calvino), un viatge al Dublín de Joyce i el sucre concentrat d’una cavalcada de Reis guarden una seqüència d’absurditats que faran que la protagonista –una periodista d’informació local que ha d’agafar cada dia la Renfe per baixar i pujar del Vallès Oriental a Barcelona– entri en un estat de distanciament respecte de la realitat, i pensarà en aquella gallina de casa que el seu pare va fer parar boja quan li va enganxar el cap amb la porta del corral. Herralde va parlar del retrat “d’una dona en transformació” en un paisatge desdibuixat i amb un humor lacònic i descordat.

 

Forns va al·ludir, tot fent broma, a la ingesta d’alcohol durant el seu discurs com a facilitat parlamentària. Ballbona, per la seva banda, va reivindicar el seu origen rural i, també en clau humorística, va contraposar la presència d’una filla de pagesos com ella en un lloc com el CCCB. Doncs bé, tal com va dir Herralde, tant de bo que aquesta realitat –com el premi– també hagi vingut per quedar-se.

 

El jurat ha seleccionat aquestes dues obres entre les 41 que es van presentar al premi. El primer premi està dotat amb 6.000 euros i les dues novel·les es publicaran en català al març. A la tardor o quan s'anunciï el guanyador de la segona edició del premi, sortirà la traducció en castellà.

 Data de modificació: 21/01/2016 17:25:04